top of page
 • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

Un pesto mai local

Cu un foarte mare delay, am început și eu să mă uit la Salt Fat Acid Heat, seria documentară EXTREM de mișto făcută după cartea cu același nume scrisă de Samin Nosrat. Fiecare episod se ocupă de unul dintre cele patru componente și primul luat la detalieri e Fat. Iar una dintre chestiile pe care Samin le explorează e chiar „umilul” pesto - the landmark sauce of Italian cooking, după cum am văzut eu pe internet că mai zic niște oameni.


Evident, asta a urmat și pentru mine, că doar nu sunt eu mai prejos de Samin. Bine, da, evident că sunt, da' mai rar să mă oprească asta din făcut chestii.


Da' ca să nu intrăm prea mult în introspecții, îți zic că am luat rețeta de bază de pe site-ul Salt Fat Acid Heat și, pentru că n-am găsit busuioc proaspăt la Mega și nici Parmigiano-Reggiano sau pecorino sardo, am zis că fac treaba asta nițel de tot mai local aka cu ce poți să găsești mai mereu prin magazine.


Deci:

 • 30 grame de muguri de pin - găsești mai pe toate drumurile acum, eu am avut de la Auchan, chiar marcă proprie dacă nu mă lasă memoria

 • 1 cățel de usturoi mediu, curățat

 • 2 legături de pătrunjel, că asta am găsit la Mega

 • 70 grame de Grana Padano răzuit finess - găsești bucăți mari la Metro. Nu cumpăra chestia gata rasă, serios că nu-i ce trebuie

 • 80 ml ulei de măsline super bun (sau cât vrei tu să pui ca să ajungi la ce consistență îți place, I'm not the boss of you)

 • sare


Cum să:

 • Spală legăturile de pătrunjel, rupe cât mai mult din cozi (dar nu te stresa să culegi fiecare frunzulită) și usucă-l într-un prosop. Cozile pune-le-n congelator, că-s minunate pentru stock și #denearuncat.

Mie mi-e cel mai ușor să-l spăl și culeg într-un bol cu apă


 • De preferat într-un mojar cu pistil (eu tocmai l-am luat pe ăsta), pune mugurii de pin și mărunțește-i până se fac pastă. Ar trebui să-ți ia cam 2-3 minute de mojărit intens.


 • Curăță usturoiul și strivește-l nițel cu podul palmei sau o lama cuțitului, ca să-ți ușurezi un pic viața. Pune usturoiul în mojar și mărunțește-l acolo până nu-ți mai dai seama ce e pastă de muguri de pin și ce e usturoi.


 • Ia pătrunjelul și, dacă frunzele-s prea mari, toacă-le puțin cu un cuțit, apoi pune-le peste ce-ai deja în mojar, cu a pinch de sare (aka câtă sare poți să iei între două degete), care o să le ajute să se dezintegreze mai repede (of course, poți să faci asta și-n ture, dacă nu-ți intră toate frunzele de-o dată). Mărunțește frunzele alea până ajungi la o pastă super groasă. Samir zice că ar trebui să dureze vreo 7 minute, mie mi-a luat vreo 10.


 • După ce ți-ai vărsat toți nervii pe frunzele alea de pătrunjel, rade Grana Padano super finess (eu folosesc așa ceva) și pune-l peste pasta aia. Amestecă rapid, adaugă uleiul, mai amestecă o dată.


 • Gustă, vezi dacă-i mai trebuie sare, și ai terminat.


Da, e chiar atât de simplu.

Partea cea mai mișto e că poți să folosești efectiv orice ai în casă: nuci sau caju în loc de muguri de pin, sunt foarte curioasă cum ar ieși un pesto de leuștean, mai mult sau mai puțin usturoi. Știi tu, să fie cum îți place.


Și dacă te întrebi cu ce să-l folosești, eu l-am pus într-un burger și într-un sandwich cu ou, Samin îl propune cu paste, tu poți să-l pui în orice îți dorește sufletul. Îmi imaginez că ar fi și un dressing de salată foarte mișto, poate cu niște extra ulei să fie mai lung și un strop de lămâie.

You do you.


Atât de la mine săptămâna asta, vedem ce mai coacem până miercurea viitoare.


Gealatu, out!

bottom of page