• Sabina Gealatu

Un pate vegetal mișto

Dacă semeni vreun pic cu mine, când auzi „pate vegetal” te gândești la post, culoare incertă, niciun gust, textură de burete ud. Dar eu sunt aici să-ți zic că se poate și altfel. Adică așa:


Da, okay, e un ou în prim plan, but bear with me. Că sub oul ăla-i un pateu de toată frumusețea, promit.


Ai nevoie de:

  • 3-400 g de ciuperci (eu am folosit brune, că asta aveam în casă)

  • 1 ceapă roșie

  • 2 linguri de sos de soia

  • 4 linguri de ulei de măsline

  • sare

  • piper

  • chilli

  • fulgi de chilli

  • chimion

  • cimbru

  • 1 linguriță de oțet balsamic

Cum faci:

  • In a pot of your choice, încingi 2 linguri din uleiul de măsline. Între timp, cureți și tai ceapa în 6 sau 8 bucăți. Când s-a încins uleiul, o pui în oală și amesteci nițel.

  • Speli ciupercile și separi pălăria de picior. Pălăriile mai mari taie-le în bucăți de cam 2 cm, picioarele mai mari taie-le-n jumate. Pune-le peste ceapă și dă-le un praf de sare. Praful ăsta de sare are scopul de a scoate umezeala din ciuperci (și e multă), ca să aibă o aromă mai concentrată și să prindă o culoare frumi.

  • Când s-au făcut ciupercile și ceapa, pune alea două linguri de soia și amestecă un pic, până-i absorbit aproape tot.


  • Pune povestea asta-ntr-un blender/robot de bucătărie, cu celelalte 2 linguri de ulei, și blendează/mărunțește până ajunge la consistența pe care ți-o dorești. E posibil să fie nevoie să te oprești la un moment dat și să mai amesteci puțin, ca să te asiguri că totul e la fel de mărunțit.


  • Pune pate-ul într-un bol și pune-i condimentele. Eu m-am fericit cu piper, chilli, chimion și cimbru. Ar putea să meargă și niște coajă și/sau suc de lămâie, dar eu am mers pe niște oțet balsamic, să fie și-un pic acru. Oricum, aici tu știi ce-ți place.


  • Amesteci și lași să se răcească vreo juma de oră - o oră, apoi dai la frigider. Dacă poți să-l lași acolo peste noapte, e perfect. Dacă nu, măcar o oră la frigider ar fi mișto.



Aici ai și sugestia mea de prezentare aka felie de ciabata sau orice pâine, 2 linguri de pate, ou poșat, extra fulgi de chilli, castraveți. The umami is on poooint.


Și dacă nici așa nu-ți place pateul vegetal, important e că ai încercat.

București, România

  • Instagram
  • Facebook

©2020 by Sabina Gealatu. Proudly created with Wix.com