• Sabina Gealatu

Supliment de Weekend: Poate vrei să faci turtă dulce

N-am crezut, sincer, că mă organizez cu treaba asta, dar uite că în vinerea de dinainte de vacanță s-au mai calmat lucrurile și facem o treabă.

Eu nu-mi amintesc să fi mâncat vreodată turtă dulce de Crăciun când eram copil, nu era pe lista noastră de deserturi tradiționale sau ceva. Da' mereu parcă a fost unul dintre obiceiurile alea din filme pe care mi le-am dorit și eu. Așa am ajuns aici.

E al treilea an când fac turtă dulce după rețeta modificată a unei prietene de-a maică-mii și încă nu mi s-a luat. Acuma, mă gândesc că dacă te taie gândul, e timp s-o faci până de Crăciun.

Ingrediente:

  • 500 g făină

  • 300 g miere

  • 75 g zahăr

  • 100 g unt

  • 1 ou

  • 2 linguri cacao

  • 10 g bicarbonat de sodiu

  • 3 linguri de lapte

  • scorțișoară

  • cardamom

  • nucșoară

  • coriandru

  • SARE

  • piper negru

  • 4-5 cm de ghimbir proaspăt

Și lucrurile se petrec cam după cum urmează.

Mierea + untul + zahărul le pui pe foc mic la topit. Curăță ghimbirul și pune-l și pe el acolo., cât de topesc toate cele.

După ce s-a topit totul, lasa-le la răcit un pic, scoate ghimbirul, apoi amestecă bine un ou, cacao și condimentele și sarea. Nu prea vreau să-ți zic în ce proporții, dar o să-ți zic să guști și să mai adaugi una alta până să pui făina.

CERNE FĂINA. Da, merită caps lock. Serios, dacă n-o cerni o să te alegi cu niște mari bube de făină în alutatul tău frumos. Chiar păcat.

Și după ce-o cerni, poți s-o pui peste povestea de mai devreme cu miere și chestii. Aici trebuie să-ți zic că o să fie un workout, dar dacă o adaugi câte un pic și amesteci ca lumea, ar trebui să fie bine.

O să iasă ceva foaaaarte lipicios și care o să pară imposibil de transformat în mâncare, dar serios c-o să fie okay.

După ceă-ai făcut și treaba asta, dizolvi bicarbonatul în lapte. Ș-apoi totul în aluat. Și frămânți până intră el cu totu' acolo.

Apăi cauți un bol în care încape aluatul, îl ungi cu suuuper puțin ulei de floarea soarelui, NU DE MĂSLINE, pui aluatul colo-șa, acoperi bine, și la frigier minim 24 de ore, dacă nu 48.

După ce ți-ai văzut de viață 1-2 zile, scoți aluatul din frigier cu măcar 10 minute înainte să-l folosești. Îl tai în 2 și îl pui pe masa/blatul/suprafața ta plată pe care ai pus o tonă de făină. Iei un făcăleț și treci la treabă.

Întinzi până ajungi cam la 0.5-0.3 mm grosime, cât mai uniformă.

Pui cuptorul la încins la 180 grade și pregătești tava/tăvile cu hârtie de copt.

Te apuci de decupat, pui decupăturile pe tavă, bagi tava de la cuptor pentru 8 minute / până au crescut turtele dulci, dar nu s-au colorat.

Lasă-le la răcit mai multe ore/peste noapte, iară apoi bucură-te de viață și de turtă dulce.

Nu ne mai găsim aici decât după, deci Crăciun fericit și toate alea!

București, România

  • Instagram
  • Facebook

©2020 by Sabina Gealatu. Proudly created with Wix.com