top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

Supliment de Weekend: de citit/văzut/ascultat despre mâncare

Unul dintre lucrurile pe care le apreciez cel mai tare la weekend e că, de obicei, prind niște timp să ajung la zi cu toate chestiile de citit, de văzut și de ascultat pe care mi le-am pus de-o parte în timpul sătpămânii. Mai ales studii, analize, op-ed-uri, video-uri și podcast-uri cu și despre mâncare.


Săptămâna asta am dat de multe chestii excelente, așa că m-am gândit să le împărtășesc cu tine, într-o rară apariție a Suplimentului de Weekend. Le las mai jos, sub formula denumire - unde am văzut.


  1. Studiu de piață: Pandemia i-a făcut pe români să mănânce mai sănătos și să redescopere produsele locale - Newsletter FFFF Fie vorba între noi, eu sunt puțin sceptică atunci când e vorba despre studii care țin de ce și cum consumă românii. Nu de alta, dar mă uit la realitatea mai apropiată din jurul meu (bula chiar e o chestie) și mi se pare că nu se regăsesc multe chestii din ce generalizează o bună parte din studiile (sau mai precis zic, rezultatele) pe care le citesc. Asta mă face să mă gândesc că o parte din răspunsuri sunt, mai degrabă, aspiraționale. That being said, studiul ăsta realizat de agenția de cercetare de piață IZI Data în cadrul unui proiect de consultanță al Fundației Friends For Friends dedicat food-hub-urilor mi se pare mai spot on și mai realizat decât multe chestii pe care le-am citit în ultima vreme. Ca idee, scopul studiul a fost evaluarea atitudinilor românilor față de produsele locale, iar rezultatele vizează și modificările de comportament ale românilor față de alimentație în contextul pandemiei de COVID-19. Găsești infograficul aici.

  2. Why We Fell for Clean Eating - Concentrat (Newsletter DoR) Ce mi-a plăcut foarte mult la eseul ăsta e că întoarce fenomenul pe toate părțile, se uită la el din toate unghiurile și din perpesctiva în care a evoluat. Bee Wilson, food journalist and author (cum ar fi sunat asta-n română?), analizează ideea de clean eating începând cu cea mai simplistă (și vagă) definiție a conceptului, argumentrează cu fapte și studii, link-uri și istorie. Mie mi-a lăsat impresia, chiar de la început, că e un eseu anti-clean eating dar, chiar și așa, mi se pare un discurs echilibrat și, din nou, foarte bine argumentat. Găsești mai multe articole scrise de ea chiar aici.

  3. Chefs and Normals Review DIY Food Kits | Vol. 4 - SORTEDfood Despre SortedFood am mai vorbit aici, așa că nu mai intru în detalii despre cine sunt și ce fac. Dar o să intru în detalii despre unul dintre cele mai noi formate ale lor, Chefs and Normals Review DIY Food Kits. Serie pornită pe timp de pandemie, promovează o chestie pe care eu o susțin extrem de tare: support your locals! Sigur, ei o fac să fie fun, să râzi și să te simți bine, da' mi se pare că ideea din spate e chiar cu mult mai importantă. Practic, ideea show-ului e că băieții comandă un număr de kit-uri de la restaurante, pub-uri sau alte establishments din Londra și le testează. În unele cazuri, cum o să vezi în link-ul de mai sus, dacă alegi să-i dai click/tap, kit-urile vin chiar de la restaurante pe care ei le-au încercat, deci comparația între experiențe e cu atât mai relevantă. Dar revenind la ce mă interesează pe mine (și poate pe tine), e că totul se bazează pe susținerea business-urilor locale. Iar asta cred că ar trebui să facem cu toții, cât mai mult.

  4. BIRT Podcast - Mihai Iosif Toader Produsul audio-vizual (că depinde unde-l urmărești) al oamenilor care au creat și Fragmente, BIRT este un podcast gastrofonic (cum zic Mihai și Simion), varianta fără umblătură a Fragmente (cum am ajuns eu să-mi reprezint). Discuțiile se învârt în jurul mâncării (doh) și al muzicii, iar totul e trecut printr-un filtru tradițional, dacă pot să zic așa. Practic, e vorba despre cum „microregionalul reprezintă o punte între trecut şi viitor”, chiar cu invitați din episodul 6. Abia de câteva zile îl găsești și pe Spotify, but rest assured, ai de ascultat vreo 9 episoade ca s-ajungi la zi. Și cel mai scurt are 54 de minute.

  5. Chef's Table: BBQ - Cătălina Penciu Cea mai mare fericire a mea de săptămâna asta e că avem senzon nou din Chef's Table. Despre super docu-seria asta am mai vorbit, chiar aici, deci nu mă mai repet. Dar mi se pare important să știi că a apărut.

  6. The Chef Show - Roy Choi Poate o să zici că de ce mă repet dacă abia am terminat de zis că nu mă repet? Că doar și despre The Chef Show am mai scris, nu? Corect, dar fix acum când stau și scribăluiesc aici (aka vineri, 4 septembrie), tocmai ce-am aflat că începe următorul volum/sezon/cum vrei să-i spui, chiar pe 24 ale acestei luni.


Și cam ăsta-i contentul legat pe care plănuiesc eu să-l consum weekendul ăsta. Poate te-ncântă ceva și pe tine.


Pe miercuri.

bottom of page