Sabina Gealatu
Supliment de weekend: Charles Michel la TedXBucharest
Și nu doar la TedXBucharest, dar și în Omnivor și în DoR.
Cine e Charles Michel și de ce e asta important?
În cuvintele Cătălinei Penciu, care l-a intervievat la fața locului, în deschiderea Felului principal (Omnivor inside-joke):
Charles Michel e chef și om de știință. A studiat la Institutul Paul Bocuse în Lyon, Franța și a lucrat în mai multe restaurante cu stele Michelin. În plus față de experiența din bucătăriile premiate, susține folosirea ingredientelor locale și e creatorul mai multor experiențe culinare imersive, create alături de artiști și muzicieni. Numele său e legat și de Laboratorul de Cercetare Transmodală de la Universitatea Oxford, unde explorează relația dintre plating, estetică și percepția multisenzorială a aromelor.
Eu pe Charles Michel l-am aflat prima dată în Final Table și o să zic sincer că din primul episod a fost 100% preferatul meu și-am sperat c-o să câștige. Dacă nu pentru că-i boem până-n suflet, cât pentru că a fost clar că are idei diferite față de alți concurenți.
Apoi, în stilul clasic (și nu foarte sănătos) mie, l-am stalker-it pe tot internetul, dar mai ales pe Instagram. Și-apoi, ce-am descoperit eu acolo a fost mai mult decât știam vreodată. Dar să vezi cu ochii tăi, că n-are sens să le pierdem la traducere.
Cum spune și în interviul din Omnivor, sunt 3 piloni principali pe care se bazează:
artă
mâncare
știință
Iar tot ce face e o combinație între astea trei: TED talks, ghid-ul #ConsciousEating, cercetările lui, cursurile lui online, you name it. Toate sunt făcute cu gândul la mâncare, cu gândul la planeta asta pe care locuim.
Cred că detașarea de simțul tactil e un declanșator pentru multe probleme de sănătate în relație cu mâncarea. Nu atingem destul, nu atingem pământul destul, nu mergem desculți suficient.
Dintre toți oamenii din mâncare pe care îi urmăresc (n-am numărat, da'-s mulți cu siguranță), Charles Michel mi se pare că a luat cea mai bună poziție pentru un viitor fezabil. În condițiile în care săptămâna asta Uniunea Europeană a declarat stare de urgență la nivel climatic (mai bine mai târziu decât deloc, am I right?), Charles ne spune clar ce putem să facem. Atâta eu și tu, în casele noastre, cât și industria HORECA. Și chiar nu mi se pare că-s schimbări așa mari.
Ca la vot, așa și cu planeta. Fiecare pas contează.