Sabina Gealatu
Supliment de weekend: ce faci cu restul de ciuperci
Chiar m-am ținut de cuvânt și am o idee despre ce să faci în cazul în care faci ouă-n ciuperci și rămâi cu ouă (deh) și cozile de la ciuperci. Care sunt, evident, #denearuncat. Am zis că nu te las la greu, păi nu te las la greu.
Și mai e și suuper simplu.
Ai nevoie de:
cozile de la ciuperci (eu am avut cozi de la vreo 14 ciuperci)
resturile de ouă (mi-a rămas cam 1 ou jumate)
2-3 linguri de făină (depinde de ce raport de ciuperi : ouă ai)
sare
piper
cimbru
chilli
1-2 linguri de ulei
Și pentru servire:
2 linguri de iaurt
1-2 mâini de spanac/rucola/ambele/alte frunze
sriracha
Sau cu totul și cu totul alte chestii - eu doar fac sugestii, nu scriu legi.
Dar sugerez să faci așa:
Iei fiecare coadă de ciupearcă și o tai în 2, pe lungime, apoi în cele mai subțiri felii pe care poți tu să le tai (tot pe lungime).
După ce-ai tăiat așa toate cozile, le pui într-un bol și le dai un praf de sare - la fel ca și pălăria ciupercii, și cozile au super multă apă-n ele și cu pasul ăsta încerci să mai scoți din ea. Le pui de-o parte măcar 5 minute, dar mai bine vreo 10.
Apoi iei câte-un pumn de ciuperci, le storci de apă cât de mine poți și le pui într-un alt bol. Pui o lingură de făină și amesteci bine, cât să acoperi toate ciupercile într-un strat cât mai egal.
Pui condimentele aka piper, cimbru, chilli și mai amesteci o dată.
Pui ouăle și iar amesteci.
În funcție de proporția ciuperci : ou, acum s-ar putea să fie nevoie să mai pui făină. Ideea e că vrei ca la final să ai o combinație de ciuperci și un aluat mai gros de clătite. După ce ai ajuns acolo, lasă combinația asta să stea nițel, măcar vreo 5 minute, ca să se hidrateze ca lumea făina.

Între timp, scoate o tigaie și încinge-o bine. Apoi încinge și jumate din ulei.
Când ai încins toate cele, pune „aluatul” în tigaie - eu am pus totul într-o singură clătită, da' poți să faci și vreo 2-3 mai mici, alegerea ta. Întinde-o cât mai bine, să ai un strat cât mai subțire aka să se facă mai repede.
Ține-o pe prima parte cam 7 minute, la foc mediu, și pe cealaltă parte cam 5. Când o întorci, poți să mai pui și niște ulei. Știi că-i gata când îi rumenă pe ambele părți și fermă la atingere, fără să fie vreo piatră sau ceva.
Și cam asta e cu făcutul.
Cu servitul, eu am pus vreo 2 linguri de iaurt și le-am întins bine, 2 mâini de frunze și niște sriracha. And that was lunch.

Asta am pentru tine în acest minunat weekend.
