• Sabina Gealatu

Supliment de weekend: ce faci cu restul de ciuperci

Chiar m-am ținut de cuvânt și am o idee despre ce să faci în cazul în care faci ouă-n ciuperci și rămâi cu ouă (deh) și cozile de la ciuperci. Care sunt, evident, #denearuncat. Am zis că nu te las la greu, păi nu te las la greu.


Și mai e și suuper simplu.


Ai nevoie de:

  • cozile de la ciuperci (eu am avut cozi de la vreo 14 ciuperci)

  • resturile de ouă (mi-a rămas cam 1 ou jumate)

  • 2-3 linguri de făină (depinde de ce raport de ciuperi : ouă ai)

  • sare

  • piper

  • cimbru

  • chilli

  • 1-2 linguri de ulei


Și pentru servire:

  • 2 linguri de iaurt

  • 1-2 mâini de spanac/rucola/ambele/alte frunze

  • sriracha

Sau cu totul și cu totul alte chestii - eu doar fac sugestii, nu scriu legi.


Dar sugerez să faci așa:

  • Iei fiecare coadă de ciupearcă și o tai în 2, pe lungime, apoi în cele mai subțiri felii pe care poți tu să le tai (tot pe lungime).

  • După ce-ai tăiat așa toate cozile, le pui într-un bol și le dai un praf de sare - la fel ca și pălăria ciupercii, și cozile au super multă apă-n ele și cu pasul ăsta încerci să mai scoți din ea. Le pui de-o parte măcar 5 minute, dar mai bine vreo 10.

  • Apoi iei câte-un pumn de ciuperci, le storci de apă cât de mine poți și le pui într-un alt bol. Pui o lingură de făină și amesteci bine, cât să acoperi toate ciupercile într-un strat cât mai egal.

  • Pui condimentele aka piper, cimbru, chilli și mai amesteci o dată.

  • Pui ouăle și iar amesteci.

  • În funcție de proporția ciuperci : ou, acum s-ar putea să fie nevoie să mai pui făină. Ideea e că vrei ca la final să ai o combinație de ciuperci și un aluat mai gros de clătite. După ce ai ajuns acolo, lasă combinația asta să stea nițel, măcar vreo 5 minute, ca să se hidrateze ca lumea făina.

  • Între timp, scoate o tigaie și încinge-o bine. Apoi încinge și jumate din ulei.

  • Când ai încins toate cele, pune „aluatul” în tigaie - eu am pus totul într-o singură clătită, da' poți să faci și vreo 2-3 mai mici, alegerea ta. Întinde-o cât mai bine, să ai un strat cât mai subțire aka să se facă mai repede.

  • Ține-o pe prima parte cam 7 minute, la foc mediu, și pe cealaltă parte cam 5. Când o întorci, poți să mai pui și niște ulei. Știi că-i gata când îi rumenă pe ambele părți și fermă la atingere, fără să fie vreo piatră sau ceva.


Și cam asta e cu făcutul.

Cu servitul, eu am pus vreo 2 linguri de iaurt și le-am întins bine, 2 mâini de frunze și niște sriracha. And that was lunch.



Asta am pentru tine în acest minunat weekend.


București, România

  • Instagram
  • Facebook

©2020 by Sabina Gealatu. Proudly created with Wix.com