• Sabina Gealatu

Supă cremă de toamnă sau ce se poate

Un lucru care nu prea-mi place e să mă duc să cumpăr o tonă de ingrediente special pentru o rețetă anume. Mai ales dacă o fac pentru prima dată și n-am habar dacă o să-mi placă aka dacă o să merite investița în ingredientele alea multe. Bine, dacă e vorba de 1-2 chestii nu-i capăt de lume, dar nici nu-mi reorganizez viața pentru un fel de mâncare.


Plus că impulsuri de genul ăsta, cel puțin în cazul meu, se sfârșesc cu multe chestii expirate și stricate, pe care le-am folosit o singură dată. Mă rog, nu știu alții cum sunt, dar eu nu prea pot să-mi schimb obiceiurile de consum pentru c-am încercat o dată să fac ceva atipic. Dar despre asta altă dată.


Ce voiam să zic, de fapt, e că dacă e vreodată momentul pentru supe creme, ăsta e. Un fel de ultimate comfort food, ușor de făcut în cantități mari și, în general, perfect de mâncat cu brânză/smântână/unt și pâine prăjită.


Eu sunt mare fan al cremelor de legume și, în același timp, mare fan dovleac. Deci, a apărut o combinație, care spune cam ca cele ce urmează.


Cred că poți să mănânci cam de 5 ori din:

  • jumătate de țelină

  • 1 păstârnac mare

  • 4 morcovi

  • 4-5 cm de ghimbir

  • 3 ardei roșii

  • 2 dovlecei

  • 1 dovleac

  • 2 căței de usturoi

  • sare & piper

  • Tabasco sau alt sos iute

  • parmesan sau Grana Padano

  • apă, evident


Și-o să le manipulezi cu:

  • 1 oală mare

  • 1 spatulă

  • 1 polonic

  • 1 blender

  • 1 tocător

  • 1 cuțit

  • 1 tavă de cuptor

  • hârtie de copt / Silipat


1. În cuptor 15 minute la 180 de grade și o să fie gata pentru ce ai tu nevoie, adică: dovleacul tăiat în 4 și golit de semnițe și toate cele 2 dintre morcovi, tăiați în bucăți mari de 4-5 cm cei 3 ardei, tăiați tot în bucăți d-astea mari 2 căței de usturoi, în coajă Toate astea într-o tavă pe hârtie de copt, fără sare sau ulei sau așa, doar legumele. Și dovleacul să-l pui cu miezul în jos, spre tavă. 1 oră

2. În oală Tot în bucăți mari tai și ceilalți 2 morcovi, păstârnacul, țelina, ghimbirul și dovleceii. Pui totul în oală, pui și apă în oală, și lași totul să fiarbă. 25-30 de minute de când începe să fiarbă

3. Totul la un loc După ce s-au fiert și copt toate cele, depinde în totalitate de ce blender ai. Blender vertical: Din oala în care au fiert legumele scoți cam jumate spre 3 sferturi de lichid. Îl pui într-un bol/cană/altă oală, ce vrei tu, dar nu-l arunci. Peste legumele fierte adaugi ce-a fost în cuptor: ardeiul, cei 2 morcovi, cei 2 căței de usturoi, dovleacul. Eu aș începe cu jumate din dovleac, doar în caz că e prea dulce sau ceva, dar pui cât vrei și cât îț dorești. După ce toate legumele și niște apă de la fiert se află în același loc, intră în scenă blenderul. Pasezi totul, apoi ajustezi cu lichidul de la fiert dacă mai e nevoie.

Blender clasic: Pasezi legumele. La mine e mai complicat, că e vechi blenderul și merge greu și în ture, dar cam asta e esența. Dacă vezi că opune rezistență, dă-i cu niște lichid de la legume. Pune toate legumele pasate într-un singur loc. Eu am folosit un bol mai mare, merge foarte bine și oala în care au fiert. Dacă le-ai blendat pe rând, evident că amesteci până are totul aceeași culoare.

Apoi începi să-i dai cu sare, piper, Tabasco. Eu pun și soia și fulgi de chilli uneori. Aici trebuie să-ți asumi că știi ce-ți place și pui din ce vrei, cât vrei.

Și gata.

București, România

  • Instagram
  • Facebook

©2020 by Sabina Gealatu. Proudly created with Wix.com