Sabina Gealatu
Ouă marinate și ce să faci cu ele
Dragostea mea pentru ouă rivalizează cu dragostea mea pentru ketchup, numai că-i mai sănătoasă și chiar îi dau curs constant. Și când zic constant, asta înseamnă o-dată-la-două-zile-constant.
Asta a dus la multe și diverse modalități de-a consuma ouă, de la cele mai clasice, gen ouă fierte și până la chestii pentru mine mai noi, gen ouă marinate, de la Paninaro inspirate.
Și pentru că de fiert ți-am mai povestit, hai să-ți povestesc și de marinat.
Pentru 3 poții, ai nevoie de:
6 ouă fierte
3 căței de usturoi
2 fire de ceapă verde
cât ghimbir te lasă sufletul (da, deloc e și aia o opțiune)
1 lingură de coriandru, semințe
18 linguri de soia
3 linguri de oțet de orez (sau alt oțet, of course)
3 linguri de sos hoisin (mă hazardez să zic c-ar merge și ketchup în loc)
3 linguri de ulei de măsline
apă cât să acoperi ouăle sau măcar 6 linguri
Cum să:
Într-un recipient preferabil de sticlă, pui cele 6 ouă fierte. Toci usturoiul, ceapa verde și ghimbirul, pe cât de mărunt se poate, le pui peste.
Tot direct în recipientul de l-ai ales, începi să pui lichidul: soia, oțetul, hoisinul, uleiul și apa. Îi foarte important să nu uiți de apă, că altfel îs șanse mari să iasă prea sărate și-ar fi păcat. Amestecă, pune și semințele de coriandru și mai amestecă o dată.
Acoperă și dă la frigier 2 zile. Dacă ouăle nu sunt perfect acoperite de lichid, întoarce-le după 1 zi, să se marineze cât mai egal.
Acuma poate te întrebi și ce să faci cu ele, că doar am pus și asta-n titlu, nu-i așa?
Am pentru tine 3 variante, care-mai-de-care-mai-simplă, cum ar veni :
Câmpenească: ouăle tăiate-n două sau patru le pui pe-un tocător, cu minime adăugiri de pâine și roșii sau, că tot s-a făcut mai toamnă, gogoșari. Maxime adăugiri includ, dar nu se limitează la, brânzeturi, mezeluri, murături.
De oraș: încă n-am întâlnit frunze care să nu fie mai bune cu ouă. Deci: 2-3 mâini de frunze la alegere, gen spanac sau chestii d-astea, juma' de ceapă roșie, 2 castraveți, măsline & brânză cât îți dorește sufletul și, evident, ouă. Pe post de dressing folosește marinata în care au stat ouăle, pentru că #nofoodwaste.
Internațional: mai pe la final de vară am încercat eu să mă preocup de-un shortcut pentru ramen și a ieșit cam așa. Ce mi-aș fi dorit să fi avut ouă d-astea când l-am făcuuut.
Și cam așa cu ouăle pe săptămâna asta.
Dacă te aventurezi, dă-mi și mie un semn, că-s chiar curioasă.