top of page
 • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

O variantă de salam de biscuiți

Dacă mă mai descurc cu făcutul și improvizatul de chestii savoury, când e vorba de dulciuri sunt perfect pierdută. Îs vreo 2-3 chestii care chiar îmi ies bine constant și asta din două motive:

 1. Sunt foaaarte simple.

 2. Le-am făcut deja de 1 milion de ori #practicemakesperfect

Așadar, unul dintre ele e acastă variantă de salam de biscuiți, care nu prea seamănă cu ce-ai găsi prin magazine și care, dacă mă întrebi pe mine (și dacă nu mă întrebi) e ceva mai bună.


Toată povestea se bazează pe rețeta de Chocolate Salami de la SortedFood, cei mai funny băieți de pe Internet are fac mâncare. Eu am ajustat niște chestii din rețeta asta, parțial pentru că am vrut s-o fac mai pe gustul meu, parțial pentru că așa mi se pare că-s mai șmecheră. Și aparent am ajuns la următoarele:


Ingrediente pentru minim o săptămână de salam de biscuiți:

 • 150-200g de fistic prăjit și sărat - prăjit și sărat pentru că-i dă așa, un contrast mișto. Fistic pentru că îmi place mie. Poa' să fie alte nucifere, alune sau altele asemenea. Poa' să nu fie nimic. Dar recomand să fie, că-i mai dă niște textură și cică asta-i mișto.

 • 230-250g de biscuiți cu unt Petit Beurre - orice alți biscuiți o să te dezamăgească, ai încredere.

 • nucă de cocos - foarte subiectiv, eu pun cam două mâini.

 • 3 ouă

 • 150g zahăr brun

 • 1 lingură de miere

 • esență de vanilie

 • 300g unt nesărat

 • 200g cacao

 • 100 ml de lapte - nu e obligatoriu să ai nevoie, dar e bine să-l ai prin preajmă

 • SARE

 • scorțișoară / cardamom / nucșoare / ce îți mai bucură ție sufletul în combinație cu ciocolată. Mă tot gândesc la o variantă cu fulgi de chilli.


Unelte:

 • 2 boluri măricele

 • 1 oală medie

 • 1 tel

 • 1 spatulă

 • 1 strecurătoare

Opțional: tavă de chec


Practic sunt 3 combinații mari de făcut, pe care după le combini între ele și aia e.
 1. Fistic + biscuiți + nucă de cocos Cureți fisticul/alunele/ce-ai ales, dacă nu le-ai luat deja curățate, și le pui în unul dintre boluri. Poți să le toci un pic dacă vrei, sau să le mărunțești în mojar, sau într-o pungă cu o tigaie sau un sucitor. Și biscuiții trebuie să-i mărunțești și iar se aplică punga + sucitorul. Io îi fac cu mâna, că nu mi se pare că pierd timp sau că depun un efort prea mare. Și ăștia tot în bol ajung. La fel și nuca de cocos. Amesteci.

 2. Ouă + zahăr + miere + esență de vanilie + sare Acum iei al doilea bol și în el pui cele 3 ouă, tot zahărul, toată mierea. La esență de vanilie aș zice am o lingură. Sare, vreo lingurăță. Și ele tot acolo. Iei telul și amesteci bine treaba. Nu trebuie aerate sau ceva, da' vreo 2-3 minute tot merge să dai din mână acolo.

 3. Unt + cacao (+lapte) + scorțișoară/cardamom/orice altceva Acum iei oala și o pui pe foc, cu alea 300g de unt. Le lași la topit. Iar după ce s-au topit, adugi cacaua (așa se articulează?) și îți recomand s-o cerni, sincer. Adică s-o treci printr-o strecurătoare. Laolaltă cu scoțișoara, cardamomul și/sau orice ți-a mai dorit sufletul. Se amestecă mai ușor. Clătești telul de mai devreme, să n-ai ouă pe el, și amesteci aici. Iar ăsta e momentul când poate sau poate nu ai nevoie de lapte. În funcție de chestii pe care eu nu pot să le înțeleg, amestectul ăsta de unt și cacao uneori iese mai gros, aproape ca un pateu, uneori iese mai ca o cremă. Dacă ești în situația pateu, pune niște lapte, dar puțin: la fiecare 2 linguri de lapte amesteci și vezi ce iese. Când amestectul ăsta nu ți se blochează în tel, te oprești din pus lapte.

 4. 2+3 Ăsta e momentul în care amesteci ce ți-a ieșit din pasul 2 cu ce ți-a ieșit din pasul 3. Io recomand s-o faci treptat adică așa: pui 2-3 linguri de 3 în 2 - așa temperezei ouăle și nu riști să le faci omletă - și dai bine cu telul până îs una și aceeași chestie. Apoi torni toată povestea asta peste amestecul 3 și iar amesteci.

 5. (2+3)+1 Și acum crema aia bună de cacao o pui frumos (sau urât, cine-s eu să te judec) peste ce-ai făcut la pasul 1. Și amesteci până totul e acoperit frumos în cremă. Dacă n-ai ales un bol suficient de mare pentru 1, s-ar putea să te chinui un pic.

 6. Salam sau chec? Aici intervine opționala formă de chec și să-ți explic de ce: e mai ușor. Pui în forma aia niște folie de plastic sau de aluminiu și torni toată povestea acolo, apeși frumos cu spatula, acoperi, dai la frigier măcar 2-3 ore. După asta, poți să renunți la tavă: pentru că-i o compoziție cu așa mult unt, o să-și mențină forma.

La asta mă refer când zic formă de chec

Dacă n-ai această tavă sau o alta care să meargă, aplică tehnica clasică: întinzi folie de plastic pe masă, pui toată compoziția pe mijloc, o formezi într-un cârnat și începi s-o rulezi. Cu folie cu tot. Și pentru că îmi dau seama că nu are teribil de mult sens, uite aici exact la ce mă refer.


Așa dar și în concluzie, acum știi să faci un fel de salam de biscuiți. Mișto.


bottom of page