• Sabina Gealatu

O găină, o săptămână de mâncare

Nu e prima dată când vorbim noi aici de meal planning, meal prepping, sau cum i se mai spune zilele astea. Dar azi o să vorbim în mod specific despre cum să faci meal prep dintr-o găină/pui/cocoș. Pe scurt, dintr-o pasăre.


Dar ca să putem să discutăm despre chestia asta, trebuie să vorbim mai întâi despre care sunt bucățile dintr-o pasăre.

În poza asta, luată de aici, îs destul de bine definite cele mai importante părți dintr-o găină. Of course, când pui mâna pe ea, lucrurile o să stea un pic altfel, că așa-i viața, în 3D, dar cam asta e ideea. În general, ce păsări găsești prin comerț vin fără cap și coadă, deci ai următoarele bucăți cu care poți să faci chestii:

  • gât (care e mai lung decât pare în desen)

  • aripi

  • piept

  • acel mușchiuleți din care se fac crispy strips, care-s practic lipiți de piept

  • pulpe

  • copane

  • spate

Și acum trec la partea în care-ți povestesc cum faci din astea mâncare să te țină o vreme.


1. Ciorbă

Aici folosești gâtul, aripile și spatele (care merge tăiat în 3: în jumătate pe lățime, partea superioară, aia care ar veni mai aproape de cap, o tai în 2 pe lungime). Practic, 6 bucăți de carne.


Cea mai simplă ciorbă e fix așa:

  • Pui găina frumi tăiată într-o oală cu fund gros înainte s-o încingi: faci chestia asta pentru că, pe măsură ce oala se încălzește, iese grăsimea din pui și nu-ți mai trebuie să mai pui ulei and stuff (sau oricum mai puțin). Ofc, asta depinde de materia primă cu care lucrezi. Oricum, stai pe lângă el să nu se lipească, ardă sau ce calamități poa' să mai apară când lași carne pe foc fără supraveghere. Și ai grijă să le rumenești pe toate părțile.

  • Când s-au rumenit astea bine și au culoare frumi, pui 1-2 cepe galbene tăiate mărunt și le amesteci bine p-acolo, să se acopere bine de grăsime. Când încep și astea să prindă nițel de culoare, poți să le dai sare - asta o să scoată umezeala și din ceapă, și din carne, și-o să înceapă să fiarbă.

  • Apoi pui vreo 3-400 g de mix de legume congelate, da, mix de legume congelate, că am zis cea mai simplă ciorbă. Le mai amesteci și p-alea nițel p-acolo până dau semne că se dezgheață ca lumea.

  • După, aduci în distracție un borcan de roșii. Nu d-alea de sos de paste sau pizza, ci mai degrabă ceva de genul ăsta. Găsești la magazin? Sincer, nu știu. Dar, dacă nu, după capul meu poți să toci mărun (sau să dai pe răzătoare, dacă ai ambiție) vreo 3 roșii mai babane și ar trebui să fie cât de cât p-acolo.

  • În momentul ăsta ar trebui să ai deja ceva zeamă în oală. Și când fierbe zeama asta mai trebuie să faci 2 chestii: pui apă fierbinte (I cannot stress this enough, fierbinte) saaaaau stock cât să acoperi totul, și apoi pui borș cât te lasă gustul.

  • Lasi să dea în clocot, guști să vezi de sare, pui obligatoriul pătrunjel, leuștean sau ce iarbă se mai pune la ciorbă, și ai terminat distracția.


Bun, am făcut ciorbă, deci am rămas cu:

  • piept

  • acel mușchiuleț din care se fac crispy strips, care e practic lipit de piept

  • pulpe

  • copane

Deci trecem la


2. Chiftele

Iar aici folosești pieptul și mușchiuleții ăia.


Și uite și niște chiftele simple:

  • Tai 1 ceapă, 1-2 morcovi și 1 zucchini/dovlecel în bucăți de 1-2 cm și le bagi la robot. Nu cât să se facă pastă și să aibă aceeași culoare, dar să ajungi în stadiul în care dacă iei cu mâna niște mix d-ăsta și-l strângi în pumn, să-și păstreze forma. Când ai ajuns aici, le pui pe toate-ntr-un bol.

  • Tai pieptul și mușchiuleții ăia în bucăți de 1-2 cm și îi bagi la robot. În funcție de cât de mari îs pieptul & co, poate o faci chiar în ture, ca să ai un rezultat final cât mai decent. Disclaimer: ideal, i-ai da prin mașina de tocat. Mai puțin ideal, i-ai toca de mână. Cel mai puțin ideal e să-i bagi la robot, DAR e și cel mai degrabă să-l ai în casă, deci da. Și la fiecare 5 secunde de mărunțit te oprești și amesteci cu o spatulă în bolul robotului ca să te asiguri că se mărunțește cât mai uniform. Te oprești înainte să fie pastă de găină (ew) în loc de carne tocată de găină: ar trebui să vezi bucăți miiiici, dar să nu fie o masă uniformă și omogenă. Pui carnea peste legume și le amesteci superficial, ca să nu lucrezi carnea mai mult decât trebuie.

  • Într-un bol separat amesteci 2 ouă, opțional și nițel lapte, nițel ulei, sare, piper și ce condimente mai vrei tu să pui. Și le, oh well, amesteci. Pui chestia asta peste pui și legume și le amesteci pe toate.

  • Și ăsta e momentul în care pui și pesmet (e la ochi baby, nu știu să-ți zic cât) și, serios, amesteci ultima dată.

  • Le dai formă (eu fac un fel de patties, că mi se pare mai eficient), le pui pe hârtie de copt și le bagi la cuptor pe la vreo 200 grade. Dacă le faci și tu mai mari (dintr-o cantitate de aluat ceva mai mică decât o bilă de biliard), pune-le 25 de minute, scoate-le, întoarcele, și mai dă-le 15 la grill cu ventilație, ca să-și ia culoare.



Și știi tu ce să faci cu chiftelele, nu trebuie să-ți zic eu. Da' ce-ți zic e cu ce am mai rămas:

  • pulpe

  • copane

Iar cu astea-ți propun o mâncare de mazăre de to-tă frumusețea:

  • Ca la ciorba de mai sus, începi cu carnea pusă într-o oală cu fundul gros neîncinsă, ca să scoți toată grăsimea din ea. Și tot ca la ciorba de mai sus, rumenești cât de frumos poți fiecare bucată de carne.

  • Nu chiar la fel, dar asemănător cu ciorba de mai sus, când ai carnea rumenită pui 1 ceapă roșie tăiată julienne, și o amesteci bine prin oală, să se acopere bine de grăsime, dai o sare, o amesteci și p-aia și îi pui capacul vreo 10 minute (verifici după 5, ca să nu se lipească).

  • Între timp, toci mărunt cât usturoi vrei tu și după alea 10 minute, îl pui și pe el acolo. Amesteci bine, îl lasi 1-2 minute TOPS, și pui mazărea congelată (900g, cât am pus eu, eu un pic cam mult - aș zice vreo 7-800g). Pune-i niște cimbru, juma de pahar cu apă, și capacul pentru încă vreo 5-7 minute.

  • Mai las-o un 5-7 minute și fără capac, să se mai evapore din sos, vezi dacă-i mai trebuie sare, și ai terminat.




Și uite cum ai făcut 3 feluri de mâncare dintr-o singură găină.


Eu aici le aveam deja porționate și de mâncat/luat la birou.


Top tip: dacă iei pasărea întreagă de la magazin, ieși și mai ieftin. Și s-o porționezi e mai simplu decât pare. Și rămâi cu oasele de la piept and stuff, din care poți să faci stock, că-i #denearuncat.

Mie atâta mi-a luat acest proces (fără să mă grăbesc), cu următoarele incluse:

  • adunatul de ingrediente de prin casă

  • o extra tavă de legume not featured here (tai 2 vinete, 2-3 zucchini, 2 cepe roșii în bucăți de 3-4 cm, le pui în tavă cu hârtie de copt, le dai sare, piper & condimente și ulei de măsline, acoperi cu folie de aluminiu, la cuptor la 200 grade pentru 20 de minute și încă 20 dezcoperite cu grill și ventilație)

  • spălat TOATE vasele, strâns gunoiul, spălat aragazul, măturat și tot ce mai trebuie să curăț și spăl după ce fac mâncare

  • 2 pauze de 10 minute.

Și acuma nici nu mă mai ating de aragaz săptămâna asta. Bine, mai puțin în zilele în care mănânc ouă (trăiască ouăle).


Deci, o găină:

  • 6 porții de ciorbă

  • 12-15 chiftele generoase

  • 4 porții de mâncare de mazăre.

3 ore cu prep & curățenie.


Și tu încă mai crezi că să vaci meal prep de greu. Sau poate nu.


Oricum, pe miercurea viitoare!