Sabina Gealatu
Nu chiar ramen, dar ceva să placă la toată lumea
Ca și cu orice fel de pastă, nu-s capabilă să estimez corect câti noodleși îmi trebuie pentru o porție. Așa că m-am trezit cu un bol mare de noodles de orez fierți și fără scop. Și cum stăteam eu într-o dimineață și rulam pe fundal ce-o să mănânc în ziua aia, m-am gândit să-mi fac niște "ramen".
Da, "ramen" cu ghilimele, pentru că nu prea are treabă cu the real deal, da' ar putea să te păcălească că-i ce trebuie, dacă-l vezi de la distanță.
Am folosit următoarele:
Pentru zeamă
2 carcase de pui (aka oasele de la piept + spate)
1 mână de cozi de sparanghel (partea aia lemnoasă, pe care n-o mănânci)
1 mână de apio, frunze și tulpină
1 mână de cozi de pătrunjel și mărar
1 ceapă
2-3 frunze de dafin
boabe de piper
sare
1 lingură de ulei
2,5 litri de apă (sau câtă îți trebuie ca să acoperi toate astea)
Carcasele de pui, sparanghelul, apio și cozile de verdeață le-am avut congelate (că-s #denearuncat) și le-am pus direct în oală, n-am stat să le decongelez.
Acum, dacă nu ai în congelator toate chestiile astea, poți să le înlocuiești așa:
În loc de carcase de pui, poți să folosești aripi sau, dacă vrei să fie cu carne, poți să folosești pulpe superioare, dar neapărat cu os și piele.
În loc de sparanghel și apio, poți să folosești morcovi și țelină.
Pentru 2 porții generoase de "ramen"
600 ml de zeamă
4 linguri de sos de soia
1 lingură de sos hoisin (eu îl am pe ăsta)
3 căței de usturoi
1 linguriță de cardamom
2 lingurițe de coriandru (boabe zdrobite, de preferat, dar merge și praf)
fulgi de chilli (opțional, dar recomandat)
2 fire de ceapă verde
200 g tofu (sau carnea de la pulpe, dacă ai mers pe varianta asta)
2 lingurițe de semințe de susan
2 porții de noodles (fie ei de orez sau cu ou, făcuți după instrucțiunile de pe ambalaj)
Of course, toate chestiile astea poți să le înlocuiești după bunul plac sau în funcție de cei ai în frigider.
Am făcut așa:
Pentru zeamă
Într-o oală mare, am pus la încins lingura de ulei, peste care am pus carcasele de pui. Le-am ținut acolo singure până au prins culoare, și le-am întors de pe o parte pe alta.
Dacă mergi pe varianta de aripi sau pulpe, pune-le în oală cât de încă rece și încinge-le în același timp: așa scoți grăsimea din piele și nu mai ai nevoie de ulei (sau doar de foaaarte puțin).
După ce carcasa a prins culoare, am pus ceapa, tăiată în 6 bucăți generoase, pe care am lăsat-o la călit 3-5 minute. După am pus și cozile de sparanghel, le-am călit și pe ale vreo 3-5 minute. La final, cozile de verdeață.

Peste toată povestea asta, am pus frunzele de dafin, boabele de piper, sarea și apă cât să acopere totul. După ce au început să fiarbă, am pus capacul, am dat focul la minim și le-am lăsat să fiarbă vreo 45-50 de minute.

Recomandarea mea e să le lași să fiarbă cât mai mult, dar măcar 45 de minute. Dacă ai ales să mergi pe varianta de pulpe, verifică dacă s-au fiert după 45 de minute. Dacă nu, pune-le înapoi și verifică din 5 în 5 minute. Când sunt gata, scoate-le din oală și lasă-le să stea, acoperite, cam 10 minute. Apoi scoate pielea de pe ele, scoate oasele (pe care poți să le pui înapoi în oală să fiarbă) și taie carnea în felii de 1-2 cm. Și dacă vrei să faci extra-frumos și #denearuncat, uite aici ce poți să faci cu pielea de pe pulpe.
Când am fost mulțumită de cât a fiert, am pus de-o parte 600 ml pentru "ramen", iar ce mi-a rămas am strecurat de toate chestiile solide (legume, oase, frunze etc.) și le-am pus la răcit și la păstrare într-o sticlă de sticlă.
Ce zeamă n-a mai încăput în sticlă, am pus în forme de gheață (după ce s-a răcit un pic, totuși), ca să am la îndemână pentru când oi avea nevoie de ceva rapid.
Pentru "ramen"
Am pregătit noodleșii după instrucțiunile de pe ambalaj și am pus ouăle la fier.
Între timp, într-o oală mai mică, am combinat zeama, sosul de soia, sosul hoisin, cățeii de usturoi (ușor zdrobiți, cât să iasă gustul din ei, dar cât să nu se dezmembreze), lingurița de cardamom, lingurițele de coriandru și fulgii de chilli. Am dat tot amestecul ăsta-ntr-un clocot și l-am lăsat să fiarbă 5 minute.
După ce-au trecut cele 5 minute, am oprit focul, am scos cățeii de usturoi și am pus noodleșii în zeamă, până am pregătit restul chestiilor.
Am tocat mărunt firele de ceapă verde, am porționat și feliat tofu (felii cam de 1 cm), am decojit și am tăiat ouăle în jumătăți.
În 2 castroane generoase, am împărțit noodleșii și zeama, iar peste, în fiecare bol, am aranjat oul și jumătatea, câte 100 g tofu feliat (sau carnea de pui, dacă asta ai ales), câte 1 fir de ceapă verde tocat și câte 1 linguriță de semințe de susan.
(Also, am pus in highlights un fel de cheat sheet pentru toată povestea asta.)
Și a arătat cam așa.

Ce pot să zic, de bun a fost bun, de filling a fost filling, de durat a durat un pic, da' dacă ai un stoc de zeamă, mai mult de juma' de muncă e făcută.

Serios, "ramen" for breakfast chiar ar trebui să fie o treabă.
Eu cam asta am avut să-ți povestesc pe ziua de azi, dar nu uita, ne revedem miercurea viitoare, la aproximativ aceeași oră.
Gealatu, out!