top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

Nu chiar congee, dar ceva să placă la toată lumea

De atât de mult timp tot zic că fac congee aka terci de orez că nici nu mai știu de unde m-a apucat ideea asta. Dar ce știu e că azi am reușit să mă mobilizez și m-am pus pe treabă.


Am luat rețeta asta de la Epicurious (platformă despre care am mai detaliat pe aici) și-am sărit direct la ultmul paragraf, că aveam deja zeama făcută cam cum am povestit aici. Și dacă ai zeama făcută, ești 90% gata.


Ai nevoie de:

  • 1 litru de stock de pui/legume/ce vrei tu numai apă chioară să nu fie că ar fi păcat

  • 100 g orez cu bob lung

  • sos de soia: opțional, dar recomandat

  • ce topping-uri vrei tu

Și prestezi așa:

  • Dacă ești ca mine (adică un om leneș) și nu ți-ai filtrat zeama când ai pus-o-n sticle, atunci să știi că a venit momentul. Pune niște tifon într-o strecurătoare fină deasupra oalei în care vrei să-ți faci damblaua și streacoară-ți stock-ul de impurități. După ce ai turnat tot stock-ul, să storci bine tifonul ăla, să nu ratezi niciun strop de zeamă.

  • Pune stock-ul la încâlzit și pregătește-ți orezul aka cântărește 100 g și spală-l bine de tot. Când stock-ul începe să fiarbă, adaugă orezul, amestecă un pic să te asiguri că nu se lipește de oală, dă focul la minim și pune-i un capac. Pregătește-te să dureze cam 1 oră și 15 minute.


  • Ai grijă să nu dea pe dinafară și mai amestecă un pic din 15-n 15 minute, tot așa, să te asiguri că nu se lipește nimic. Dacă rămâi fără lichid înainte să se termine timpul de fiert, mai adaugă extra stock sau pune un pic de apă. Cam 100 ml ar trebui să fie suficient.

  • În ultima jumătate de oră e bine să stai mai pe lângă oală, că o să se îngroașe treaba (literalmente) și e mai bine să amesteci des, ca să nu se lipească. Dar poți să te bucuri de jumătatea asta de oră ca să-ți pregătești topping-urile.



  • Când ai terminat de fiert la congee aka boabele sunt cam distruse și cea mai mare parte a lichidului a fost absorbită, împarte terciul în 2 boluri și pune peste topping-urile de ți le-ai pregătit.


Eu am ales să golesc tot felul de borcane de prin frigider și am folosit ceapă caramelizată, o roșie uscată, gem de ardei iute, salsa de gogonele, piper murat și niște busuioc proaspăt.


Și-a fost mișto tare.

bottom of page