• Sabina Gealatu

No-cooking meals sau cum să mănânci fără să gătești

Știi cum mai sunt articolele de pe internet: „Cea mai simplă rețetă de X” sau „Din doar 2 ingrediente faci Y” și când dai click vezi că de fapt ai nevoie de nu știu câte chestii și ai de făcut nu știu câți pași?


Ei bine, îți promit că nu te fentez așa azi. Chiar vreau să-ți dau niște variante de mâncat care nu presupun decât asamblarea, fie pentru că îți schimbi bunătăria și n-ai acces la aragaz, fie că e cald și nu vrei să contribui și tu la temperatura ambientală, fie că pur și simplu ți-e foame acum și nu peste 2 ore.


Și dacă nu implicăm căldură și nu ești sushi master, cam scoatem din calcul orice fel de carne. Sigur, poți să-mi zici că tartarul rămâne o variantă, da' dacă nu ai chef să fierbi paste, de ce ai avea chef să toci la un tartar?


Revenind: ideea era că ne bazăm mai mult pe proteine gen brânză, tofu, năut și fasole (sau alte chestii din conservă). Deci adio, ouă, iubirile vieții mele.


Și avem nevoie de carbohidrați, iară mie mi-a fost cel mai ușor să mă învârt în jurul următoarelor:

  • lipii

  • pâine

  • bagels

Adică ce poți să găsești, gata făcut, la magazin. Și ce ai cumpăra, cel mai probabil, de acolo oricum.


Și sincer, de aici, sky is the limit. Oricât de clișeu e.


Dar.

M-am ținut de chestia asta ultimele zile și am încercat niște variante, deci ți le arăt și ție. Și îți dau și un excel frumi.


Lipii


Lipie + unt de arahide + afine + morcovi

Da, știu cum sună, da' încearc-o și crede-mă că o să-ți pară bine.


Lipie + frunze + vânătă + brânză

Da, aia chiar e o vânătă coaptă. Trebuia să fie salată de vinete, da' mai improvizează omu' în viață.


Lipie + pastă de măsline + frunze + avocado + mozzarella + sriracha


Lipie + avocado + frunze + năut + fulgi de chilli



Iară aici îți las niște alte idei și variante și chestii la care m-am gândit.



Pâine & bagels


Pâine + avocadă + sare + suc de lămâie + roșii


Sigur, nimic mai simplu de atât. Da' tocmai asta e și ideea.


Bagel + hummus + piper + fulgi de chilli + zucchini + măsline


5 minute de asamblare, 10 minute de mâncat fericit, 2 minute de spălat vasele.


Pâine + pateu + castraveți murați + frunze


Da' știm cu toții că pateul e viața.


Pâine + frunze + mozzarella + ulei de măsline + sare


Deja oldie, mereu goldie.


De inspirație, de la mine pentru tine.


Salate

Ăsta e capitolul unde am luat-o uuuuun pic razna, da' îți arăt cele mai reușite chestii.


Caprese: roșii și mozzarella (și sare și ulei de măsline). Cea mai simplă chestie ever.

Caise + tofu + sare + oțet balsamic

Am (re)făcut o pasiune pentru tofu, zilele astea.


Caise + afine + ardei iute + ulei de măsline + cimbru


Îmi place să pun fructe în salate, sue me!


Acum, dacă cumva dispui de un fierbător, poți să mai adaugi 2 variații extrem de mișto la povestea asta:

  • noodles

  • couscous

Pentru că ambele au variante care nu trebuie fierte, doar lăsate în apă fierbinte la hidratat. Adică noodles din orez și couscous cu granulație mică.


Noodles + tofu + ceapă roșie + usturoi + porumb + frunze de aop + sriracha + soia + oțet + miere


Saaaau, niște variații de genul ăsta:


Și nici cu couscous nu mi-e rușine, mai ales că-i atât de versatil:


Și uite aici întregul excel, că poate ți-e mai la îndemână așa.


Care e, de fapt, ideea?

Că poți să mănânci bine și fără să stai ore-n șir în bucătărie. Și fără să ai acces la cuptor/aragaz, în caz că n-ai gaze, curent, sau îți (re)faci bucătăria. Cam asta e ideea. Toate chestiile astea pe care ți le-am zis mai sus au fost gata în 5-15 minute (15 pentru noodles), da' cu tot cu spălat de vase, deci e destul de afacere.


Anyhow, dacă e să-mi fi lipsit ceva în zilele astea, îs ouăle. Așa că azi îmi fac ouă. Da' e singura chestie pe care-o gătesc.


Comentarii, reclamații și alte doleanțe aștept pe adresa redacției sau pe instagram. Și dacă n-ai nimic să-mi zici, ne vedem miercuri, tot aici.

București, România

  • Instagram
  • Facebook

©2020 by Sabina Gealatu. Proudly created with Wix.com