• Sabina Gealatu

Mic dejun de luat în traistă

Nu știu tu cum ești, da' eu m-am cam întors la birou. Și de drag, și de renovările vecinilor. Of course, asta s-a tradus într-o adaptare de ritm, că deja aveam o rutină (acest concept preaslăvit și pe bună dreptate) cu care mă-nțeleg bine. Iar un rezultat direct al acestei minunate adaptări e faptul că trebuie să-mi car micul dejun după mine, în fiecare zi.


Așa că, de voie, de nevoie, m-am trezit că-i momentul să găsesc niște variante care nu presupun mai multă gătire pe loc decât pot să scot dintr-un cuptor cu microunde. Și m-am gândit să ți le zic și ție, chit că te-ai întors la birou, chit că poate doar ți-e un pic lene dimineața.


Here goes nothing.


The open sandwich



Ce-ți trebuie:

  • 1 felie de pâine

  • 1 mână de frunze (rucola, spanac, sau my new favourite fetică)

  • 1 bilă de mozzarella

  • sare

  • ulei de măsline - opțional, dar recomandat



The egg situation



Ce-ți trebuie:

  • 1 felie de pâine

  • 1 ou fiert (sau poșat, dacă ai chef să faci asta înainte să pleci la birou)

  • 2 mâini de frunze

  • sare

  • ulei de măsline


În situația de față, eu am avut ouă marinate de la Paninaro, de care nu pot să zic suficiente chestii bune, și-am pus marinata peste frunze pe post de dressing și topping, for some extra tszuj.



Raclette în deplasare



Ce-ți trebuie:

  • legume deja gătite (eu sugerez făcute la cuptor, but you are the master of your own life)

  • mozzarella/cașcaval/o altă brânză care se topește bine

  • 1 linguriță de ulei de măsline


How to:

  • Într-un bol care merge la microunde, pune uleiul de măsline și întinde-l cu un șervețel peste tot.

  • Începe cu un strat de brânză, suficient cât să acopere fundul bolului, apoi pune legume, apoi iar brânză, apoi iar legume (you get the point). Ideal ar fi să termini cu un strat de legume.

  • Pune bolul în microunde pentru 3-4 minute sau până se topește brânza.

  • Răstoarnă toată povestea într-o farfurie, dacă ți-e drag de efectul de raclette. Dacă nu, direct din bol, că vasele nu se spală singure.


Acum, legat de legumele alea deja gătite: eu mai mereu am o caserolă de legume la cuptor în frigider, că nu se știe niciodată ce și cum. Și le fac cam așa:

  • Tai legumele în bucăți măricele, să zicem 3-4 cm, sau desfaci floretele de pe tulpină, dacă te bagi în teritoriul de broccoli și conopidă.

  • Încingi cuptorul la 200 de grade.

  • Pui totul într-o tavă cu hârtie de copt (ca să nu speli tava prea tare) și peste pui sare, piper, o lingură de ulei de măsline și orice alt condiment sau mirodenie te încântă pe tine.

  • Tragi o folie de aluminiu peste tavă și bagi totul în cuptor pentru 20-30 de minute. Da, e un time frame măricel, da' depinde de cum merge cuptorul tău și de câte legume ai în tavă. A, depinde și de tavă.

  • După alea 20-30 de minute, legumele tale ar trebui să fie aproape gata. Și pentru că nu sunt 100% gata, le mai bagi încă vreo 10-15 minute, da' fără folie, ca să prindă și niște culoare. Și aia e.

Pozat mai sus e un amestec de:

  • ceapă roșie

  • broccoli

  • zucchini

  • vânătă



Aia cu lipie



Ce-ți trebuie:

  • 1 lipie

  • 1 mână de frunze

  • 1 avocado

  • 1 bilă de mozzarella

  • sriracha - opțional, dar recomandat

  • 1 ligură de pastă de măsline - opțional, dar recomandat

  • sare



Ăla cu pateu



Ce-ți trebuie:

  • 1-2 felii de pâine

  • 1-2 linguri de pateu

  • castraveți murați

  • 1 mână de frunze

  • ulei de măsline - iar, opțional dar recomandat

  • sare


Acum, dacă vrei ceva mai next level, uite cum poți să faci pateul:

  • Pui cantități egale de carne și ficat și 1-2 cepe rolii la cuptor (200 de grade) pentru 40-45 de minute (of course, depinde de cantitate).

  • După ce-s gata, lemărințeși în robot și adaugi treptat unt/untură topită, până ajunge la consistența aia de pateu.

  • Taste wise, pui sare, piper, lămâie, tabasco sau fulgi de chilli (nu știu tu, dar eu sunt fan picant) și rozmarin, da' numai dacă ai fresh, as pictured here. Tot as pictured here, e și un strat generos de untură, da' asta chiar e departe de obligatoriu.

Și cam asta e ce aveam să-ți zic pe săptămâna asta. Mai adaug că tot ce-ncerc e să te ajut să ieși dintr-un impas alimentar (dacă-i cazul) și totul e cu rol de sugestie.


Asta-i mișto la mâncare, nu foarte multe chestii-s bătute-n cuie.

Make it your own.

București, România

  • Instagram
  • Facebook

©2020 by Sabina Gealatu. Proudly created with Wix.com