top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

La Taclale cu Andreea Grecu

Pe Andreea o urmăresc pe internet de ani de zile deja. Nu mai știu exact de când, da' știu că mă bucur teribil când îmi apare-n feed sau în stories, că-s mereu curioasă să văd ce-a mai gătit și ce-a mai inventat.


Așa că mai mare bucuria mea când a fost de acord să-mi povestească un pic despre Taste Bazaar, despre mâncare și despre Instagram. Da' nuți mai zic despre asta, te las să vezi ce-a ieșit.

 

S: Cum a început relația ta cu mâncarea? E o chestie care vine din familia sau a început să te intereseze mai târziu?

A: Relația mea cu mâncarea a început în copilărie. O ajutam pe bunica sau pe mama în bucătărie foarte des. În școala generală am început să gătesc rețete simple și apoi din ce în ce mai complexe. Să gătesc mai serios am început când am venit la facultate în București și a fost nevoie să îmi fac singură de mâncare. Stăteam cu câteva prietene și ne inspiram una de la alta. Atunci am început să și descopăr ingrediente noi și să experimentez cu tot felul de rețete.


S: Când ai pornit contul de Instagram ai făcut-o cu gândul la mâncare sau n-a avut neapărat o legătură?

A: Da, mare parte din ce postam avea legătură cu mâncarea: de la rețete pregătite de mine, mâncare din restaurante, chiar și anumite alimente mai deosebite găsite prin magazine.

S: Care a fost primul moment când ți-ai dat seama că Instagramul tău se transformă în ceva mai mare decât un simplu cont?

A: Primul moment a fost când am început să primesc feedback de la oamenii care mă urmăreau. Asta s-a întâmplat atunci când am început să postez rețete în Stories, iar lumea a început să le gătească și să îmi ceară să le salvez în Highlights. Atunci mi-am dat seama că nu postez doar pentru prieteni și familie și că există oameni interesați și chiar încântați de ce postam.Un alt moment important a fost când am primit prima propunere de colaborare. Deși atunci nu știam exact ce va urma, a fost un lucru care mi-a demonstrat că ceea ce fac e apreciat și recunoscut și m-a motivat să muncesc în continuare pentru a face content bun și constant.

S: Anul ăsta se împlinesc 10 ani de Taste Bazaar: cum ți se pare că s-a schimbat stilul tău de a găti în perioada asta?

A: Wow, da, 10 ani! Păi în primul rând, acum aleg rețete mai rapide. Pentru că trebuie să gătesc mult mai mult decât era nevoie acum 10 ani, încerc să găsesc opțiuni ușor de pregătit.

Pe atunci credeam că alimentele congelate sau conservate nu sunt ok și le evitam. Azi mă bazez foarte mult pe ele pentru a scurta timpul de gatire și pentru a avea diversitate în alimentație.


Acum sunt mai atentă la lista ingredientelor dintr-un produs, iar de când o am pe Petra, am învățat și să gătesc baby friendly, rețete nepretențioase și m-am întors la rețete ceva mai clasice, cum ar fi orezul cu lapte, pe care acum 10 ani îl consideram prea "învechit" ca să îl gătesc și căutam rețete mai „exotice”.


S: Și dacă tot vorbim de 10 ani de Taste Bazaar, care sunt cele mai memorabile momente pe care le-ai trăit în perioada asta?

A: Primul moment memorabil a fost când am fost invitată la primul eveniment culinar împreună cu alți bloggeri. În 2012 am primit un premiu pentru cel mai bun travel & food blogger, un moment extrem de drag și ne neașteptat.


Apoi, cele două concursuri importante pe care le-am câștigat și datorită cărora am ajuns la Milano și la Roma, la două evenimente culinare fabuloase. Apariția în cadrul emisiunii "I like IT" a fost și ea un highlight important, pentru că atunci am realizat că @tastebazaar a ajuns un cont inspirațional și care ar ceva de spus în zona culinară de pe Instagramul românesc.

S: Care ți se pare cel mai important lucru de făcut în perioada asta, food-wise?

A: Consider că e important să mâncăm echilibrat. Să nu mai etichetăm mâncarea ca fiind "sănătoasă" sau "nesănătoasă". Să ne organizăm cât mai mult mesele și cumpărările astfel încât să evităm risipa alimentară. Să susținem restaurantele preferate sau din proximitate și să comandăm din când în când de la ele. Să citim etichetele produselor și să alegem alimente simple. Să ne căutam inspirația culinară printre oamenii pasionați de gătit cu care rezonăm și care ne dau încredere că putem pregăti și noi un fel de mâncare hrănitor și gustos în propria noastră bucătărie. Cred că în perioada aceasta, în special, e reconfortant să știi că îți poți pregăti "ceva bun" chiar la tine acasă, fără prea mare efort și cu ingrediente la îndemână.


S: Care e primul loc unde plănuiești să mergi să mănânci după ce se termină povestea asta?

A: Primul loc la care mă gândesc este într-o altă țară, probabil Italia sau Grecia. Asta ca să îmi liniștesc și dorul de călătorit :).

S: Care sunt câteva dintre sursele tale preferate de informație, fie că vorbim de rețete sau trenduri sau orice altceva din zona asta?

A: Conturile pe care le urmăresc pe Instagram îmi oferă cea mai mare parte din informația pe tema culinară. Timpul meu este extrem de limitat și nu reușesc să mă informez din alte surse pe acest subiect.


S: Și ultima întrebare: ți-ai făcut planuri pentru următorii 10 ani de Taste Bazaar?

A: Nu. Așa cum n-am avut un plan acum 10 ani, nu am nici acum. Îmi doresc doar să am inspirație și motivație cât să pot găti, poza și posta constant în continuare și ceea ce am învățat în anii aceștia e că odată cu asta, lucrurile se așază și lucrurile bune vin de la sine.

 

Pe Andreea o găsești pe Instagram, pe Facebook și pe blog, iar eu și cu tine ne mai auzim curând, tot aici, sau pe Internet oricând vrei să-mi spui ceva.


Gealatu, out!

bottom of page