Sabina Gealatu
Jurnal de maia - ep. 2
Nu mai știu dacă am zis-o deja, dar o mai zic o dată, să fie: jurnalul ăsta de maia nu e, sub niciun fel, cheia secretă pentru reușită. Ce e, în schimb, e un rezumat de chestii pe care le-am încercat în zona asta, că mie-mi place să le scriu și pe tine poate te ajută să le citești.
Dacă în primul episod am vorbit despre ce e aia maia, cum s-o crești și s-o hrănești și am intrat un pic în zona de necesar pentru făcut pâine plus o rețetă, azi ne ocupăm un pic de backstage. Mai exact, cum să limităm, pe cât posibil, risipa de materie primă și ce să faci cu discardul ăla, că parcă prea se strânge în fiecare zi.
În cazul în care ăsta nu e primul articol despre maia pe care îl citești, știi deja că micul animal trebuie hrănit, ca orice altă ființă vie. Diferența este că, atunci când o hrănești, trebuie să și renunți la o parte din ea, că altfel ar crește fără număr, cum s-ar spune, și n-ai mai avea loc de altceva în viață. Iar partea aia la care renunți se cheamă discard.
Acum, ca să ai cât mai puțin discard, trebuie să ai cât mai puțină maia de hrănit, nu? Cam la o lună după ce mi-am început maiaua, am zis că-i momentul să schimb un pic cantitățile pentru că:
nu mai aveam loc de discard în frigider
nu mi s-a părut de neglijat câtă făină-i necesară ca să hrănesc bestia
Așa că am redus totul.
Ce e important de reținut aici e să păstrezi proporțiile. Dacă păstrezi proporțiile, you are good to go. Deci, după rația 1:2:2:4 (maia : făină albă : făină de secară : apă) am redus cantitățile astfel:
de la 25g de starter la 10g de starter
de la 50g de făină albă la 20g de făină albă
de la 50g de făină de secară la 20g de făină de secară
de la 100g de apă la 40g apă
Și așa am redus cu mai mult de jumătate cantitatea de apă & făină pentru hrănire, da' și cantitatea de discard care rezultă. Fără probleme, fără lipsă de activitate, pentru că magia e în proporții, nu în cantități.
Dar chiar și așa, ce faci cu discardul? Okay, e mai puțin, dar tot e și, mai ales, e #denearuncat.
So, câteva variante de folosit discardul.
1. Clătite pufoase după rețeta lui Sunday Chef și cum mi-au ieșit mie
2. Biscuiți fragezi cu discard și unt după The Kitchn și cum mi-au ieșit mie
3. Pumpkin bread după King Arthur Flour și cum mi-a ieșit mie
4. Turte cu ceapă verde și susan după Brothers Green Eats și cum mi-au ieșit mie

Fie vorba între noi, the choices are endless, trebuie doar să vezi ce altceva mai ai prin frigider. A, și încă un lucru foarte important: să nu lași discardul să stea nefolosit mai mult de 1 săptămână (maaaaaaxim și atât), că după se face atât de acru că nu prea mai merge folosit în chestii. Believe me, am testat asta pe pielea mea.
Ce am făcut eu în schimb (și e work in progress), e să împart discardul care se aduna în frigier și să-l congelez. Asta știu sigur că merge pentru maia (Dona, maiaua ta așteaptă cuminte la mine-n congelator), așa că am presupus că o să meargă și pentru discard. Da' testez și revin cu feedback.

Și astea sunt câteva moduri prin care poți să limitezi foarte ușor risipa când ești în procesul de-a crea și coace cu maia. Mai sunt sigur și altele, da' încă nu le-am aflat.
Cam asta e pe azi, da' miercurea viitoare avem un nou episod din La Taclale și aici e primul.
Gealatu, out!