• Sabina Gealatu

Iubește-ți pulpele (de pui)

Consensul general pe care l-am găsit pe Internet e că pieptul de pui e un blestem și pulpele sunt raiul pe pământ. Personal, nu mă înscriu în acest curent culinar: pieptul de pui e cea mai versatilă bucată de carne pe care eu o știu și, mai mult de-atât, e și ușor de făcut. Doar să nu-l usuci.


Dar azi despre pulpe e vorba și despre cum eu nu știam cât de easy pot să fie făcute.


 

3 porții îți ies din:

  • 2 pulpe întregi, cu piele și cu os

  • sare

  • piper

  • rozmarin / cimbru / chilli / whatever you wish for și îți face viața mai ușoară


Și ca unelte:

  • 1 tavă de cuptor

  • hârtie de copt / Silipat

  • clești sau altceva cu care să întorci / mâinile tale dacă ai încredere sau nu mai simți temperaturi


 
  1. Prep the oven part Adică, cuptor la 200 grade pentru 15 minute sau cât îi ia la cuptorul tău să se încingă corespunzător. În paralel, pui hârtie de copt sau Silipat-ul în tavă.

  2. Prep the chicken part În tavă așezi cu grijă și atenție puiul, cu pielea în sus, după care din din plin cu sare, piper și, dacă ești ca mine, rozmarin și fulgi de chilli. Faci așa pe ambele părți și lași pulpele în tavă cu pielea în jos.

  3. Put the chicken in the oven 20 de minute cu pielea în jos. De ce? Că așa iese toată (sau măcar multă) grăsime din pui aka nu mai e nevoie de ulei că-l are p-al lui. Also, o să facă pielea să fie crispy, ceea ce nu cred că i-a displăcut cuiva vreodată. După astea 20 de minute, mai ai de făcut 3 lucruri: - dai cuptorul la 180 de grade - întorci puiul pe cealaltă parte - îl mai lași 10-15 minute la cuptor

Și voila, ai pui.Procesul ăsta de fat rendering pe care la pui eu nu l-am aplicat decât de curând (și ce mult am pierdut, doamne), e cea mai faină metodă să profiți de toate părțile din animal, fără să mai adaugi grăsime.


Da, are limitările lui, și nu cred că l-aș încerca pe piept de pui, dar pentru piept de rață sau pulpe de pui sau alte cărnuri ceva mai grase un pic. Oricum, e de experimentat.


Și cu mediul sunt mai multe variante. În cuptor poți să faci o cantitate mai mare, dar în tigaie o să dureze mai puțin.