Sabina Gealatu
Iar ciuperci, iar ouă
Nu știu alții cum sunt, da' eu am un soft spot pentru combinația de ciuperci și ouă. Mai ales la micul dejun, care oricum e cea mai mișto masă din zi.
Așa că, pentru că-i un combo mișto și pentru că aveam ceva ciuperci în frigider, I present to you... ouă-n ciuperci. Okay, bine, nu sună a mare lucru, da' bifează un număr important de chestii:
îs ușor de făcut
nu durează nici prea mult
poți să faci mai multe porții în același timp (#mealprepfreak)
îs ușor de transportat (#officebreakfast)
sunt ciuperci cu ouă
Și dacă aceste 5 foarte importante motive nu te-au convins, nu mai rămâne decât să mă crezi pe cuvânt și să-ncerci, că n-ai nimic de pierdut.
Ai nevoie de:
500g ciuperci de care vrei tu, da' de preferat să aibă cumva pălăria mai mare
2-3 ouă
cam 30-40g de o brânză care se topește fain, alegerea-i a ta (eu am folosit caș zvântat de la Lăptăria cu Caimac, 100% recomand)
cam 15 g de unt de ce grăsime vrei tu
sare
piper
orice alt condiment vrei să pui, recomand chestii în zona cimbru, chilli
Și trebuie să:
Speli bine ciupercile, separi pălăria de picior și le usuci bine cu un prosop, șervet sau ce ai la-ndemână.
Le aliniezi frumos pe un tocător și le dai cu o lingură de sare - ciupercile au o tonă de apă-n ele și dacă nu vrei să ai niște bălți cu ou, trebuie să-ncerci să scoți niște umezeală + că le super asezonează. Lasă-le de-o parte cât pregătești restul chestiilor.
Într-o cană gradată sau alt vas din care ți-e ușor să torni, sparge și bate bine ouăle. Pune sare și piper și mai bate-le un pic. Dă-le la o parte și pe astea.
Împarte brânza în 2: jumate taie-o-n cubulețe mici, care să aibă loc în ciuperci, cealaltă jumătate feliaz-o.
Taie untul în fâșii suuuuper subțiri.
Acum a venit momentul să încingi cuptorul - 200 de grade pls.
Și acum a veni momentul în care mai usuci o dată ciupercile - dacă le-ai dat bine cu sare, ar trebui să aibă un strat decent de umezeală pe ele.

Apoi, rând pe rând, pune-n fiecare ciupercă brânza, untul și ouăle (dacă-ți curg ouăle pe rând, nu-i panică, they get crunchy). Acoperă cu felii de brânză o parte din ciuperci, pe restul lasă-le fără. Dacă ai în casă, un fulg de Maldon pe fiecare ciupercă face TOATĂ diiferența.
Oricum ar fi, dă-le la cuptor pentru vreo 20 de minute. Dacă nu sunt gata după timpul ăsta, mai dă-le 5. Dacă nu sunt gata nici după timpul ăsta, schimbă-ți cuptorul (jk).

Lasă-le să se răcească-n tavă până brânza topită și oul care-a dat pe lângă se întăresc, apoi pune-le pe un grătar de răcire.
Și voila, micul dejun pentru mai multe zile (sau mai mulți oameni).

Iar în weekend vorbim despre ce faci cu cozile de ciuperci și extra-oul care poate ți-a rămas (la mine așa a fost).
Și până atunci, știi tu, ne găsim pe Internet.