top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

Iar ciuperci, iar ouă

Nu știu alții cum sunt, da' eu am un soft spot pentru combinația de ciuperci și ouă. Mai ales la micul dejun, care oricum e cea mai mișto masă din zi.


Așa că, pentru că-i un combo mișto și pentru că aveam ceva ciuperci în frigider, I present to you... ouă-n ciuperci. Okay, bine, nu sună a mare lucru, da' bifează un număr important de chestii:

  • îs ușor de făcut

  • nu durează nici prea mult

  • poți să faci mai multe porții în același timp (#mealprepfreak)

  • îs ușor de transportat (#officebreakfast)

  • sunt ciuperci cu ouă

Și dacă aceste 5 foarte importante motive nu te-au convins, nu mai rămâne decât să mă crezi pe cuvânt și să-ncerci, că n-ai nimic de pierdut.


Ai nevoie de:

  • 500g ciuperci de care vrei tu, da' de preferat să aibă cumva pălăria mai mare

  • 2-3 ouă

  • cam 30-40g de o brânză care se topește fain, alegerea-i a ta (eu am folosit caș zvântat de la Lăptăria cu Caimac, 100% recomand)

  • cam 15 g de unt de ce grăsime vrei tu

  • sare

  • piper

  • orice alt condiment vrei să pui, recomand chestii în zona cimbru, chilli

Și trebuie să:

  • Speli bine ciupercile, separi pălăria de picior și le usuci bine cu un prosop, șervet sau ce ai la-ndemână.

  • Le aliniezi frumos pe un tocător și le dai cu o lingură de sare - ciupercile au o tonă de apă-n ele și dacă nu vrei să ai niște bălți cu ou, trebuie să-ncerci să scoți niște umezeală + că le super asezonează. Lasă-le de-o parte cât pregătești restul chestiilor.

  • Într-o cană gradată sau alt vas din care ți-e ușor să torni, sparge și bate bine ouăle. Pune sare și piper și mai bate-le un pic. Dă-le la o parte și pe astea.

  • Împarte brânza în 2: jumate taie-o-n cubulețe mici, care să aibă loc în ciuperci, cealaltă jumătate feliaz-o.

  • Taie untul în fâșii suuuuper subțiri.

  • Acum a venit momentul să încingi cuptorul - 200 de grade pls.

  • Și acum a veni momentul în care mai usuci o dată ciupercile - dacă le-ai dat bine cu sare, ar trebui să aibă un strat decent de umezeală pe ele.

  • Apoi, rând pe rând, pune-n fiecare ciupercă brânza, untul și ouăle (dacă-ți curg ouăle pe rând, nu-i panică, they get crunchy). Acoperă cu felii de brânză o parte din ciuperci, pe restul lasă-le fără. Dacă ai în casă, un fulg de Maldon pe fiecare ciupercă face TOATĂ diiferența.

  • Oricum ar fi, dă-le la cuptor pentru vreo 20 de minute. Dacă nu sunt gata după timpul ăsta, mai dă-le 5. Dacă nu sunt gata nici după timpul ăsta, schimbă-ți cuptorul (jk).

  • Lasă-le să se răcească-n tavă până brânza topită și oul care-a dat pe lângă se întăresc, apoi pune-le pe un grătar de răcire.


Și voila, micul dejun pentru mai multe zile (sau mai mulți oameni).



Iar în weekend vorbim despre ce faci cu cozile de ciuperci și extra-oul care poate ți-a rămas (la mine așa a fost).


Și până atunci, știi tu, ne găsim pe Internet.

bottom of page