Sabina Gealatu
Fără carne - ep. 2: Clătite de cartofi
Știi momentul ăla când ai atât de mulți cartofi în casă că trebuie să mănânci numai asta la fiecare masă? A, nu?
Stai așa, că-l știu eu.
Nu că mă plâng. Cartofii-s viață și cartofii la micul dejun îs chiar #răsfăț și, de când se face noapte la 17, am zis că e nevoie de mai mult din ăsta în viața mea. Răsfăț, adică. Așa că, voila, clătite de cartofi. Bine, eu am crezut sincer că-s hash browns, că doar așa am citit eu niște rețete, dar Wikipedia informează că dacă-i vorba de adăugiri gen făină și ulei, nu mai sunt hash browns, sunt clătite. Deci, clătite să fie.
Oricum vrei să le spui, ai nevoie de:
3 cartofi medii
1 ceapă roșie
1 cepă verde (dacă se poate, dacă nu, nu)
1 cățel de usturoi (ce-i cartoful fără usturoi??)
sare, piper, chilli, chimion și/sau orice îți mai dorește sufletul
3 linguri de făină
3 linguri de ulei de măsline
3 linguri de ulei de floarea soarelui (sau un alt ulei cu temperatură de ardere mai mare decât are uleiul de măsline)
Și trebuie să faci cam așa:
Cureți cartofii și îi dai pe răzătoare, îi pui într-un bol și le dai două pinches of salt (respectiv câtă sare poți să iei între două degete). Îi amesteci bine și îi dai de-o parte.
Iei ceapa roșie, o cureți și pe ea și tot așa, o dai pe răzătoare, da' pe partea aia mai fină și mai micuță. Cam 3 sferturi din ceapă o răzui așa, restul o toci cât de mărunt te lasă sufletul. #texture
Și dacă tot suntem la tocat, poți să te ocupi și de usturoi, și de ceapa verde.
Acum urmează partea aia mai messy: iei un prosop de bucătărie curat și-l întinzi frumos. Pui o mână de cartofi în el, îl strângi tare și începi să storci cartofii. Tona aia de apă care o să iasă din ei ar fi făcut să nu fie prea super când ajungem la tigaie și ulei încins.
După ce-ai stors tot cartoful ras, pune peste el așa: ceapa roșie (și rasă, și tocată), usturoiul, ceapa verde, sare, piper și toate celelalte condimente pe care le-ai mai gândit. Amestecă treaba asta super bine, apoi pune 1 lingură de făină și amestecă, încă o lingură de făină și amestecă, încă o lingură de făină și amestecă. Și la fel și cu uleiul de măsline.
După ce-ai terminat de amestecat, încinge frumos o tigaie și pune cam 1 lingură de ulei de floarea soarelui. Asta ar trebui să-ți ajungă să prăjești cam o treime din amestecul ăla de cartofi.
Chiar, revenind la cartofi: ia cam o mănă de amestec, formează-l ca pe o chiftea și apoi aplatizeaz-o-n palmă. Ar trebui să îți iasă cam 6 clătite d-astea, de cam juma' de centimetru grosime.
Când s-a încins uleiul, cu ele-n tigaie, la foc mic. Tu știi cât de mare ți-e tigaia, dar eu îți zic că m-am cam chinuit cu 3 de-o dată.
Dacă le-ai aplatizat suficient, ar trebui să fie gata în cam maxim 10 minute, câte 5 pe fiecare parte. Dar nimic nu se compară cu testatul efectiv, deci sacrifică una și vezi dacă-i făcută.
Personal, am simțit nevoia și de niște legume-legume și-am tras rapid la tigaie niște varză roșie cu nițel sos hoisin și soia, plus încă o ceapă verde tăiată mai măricel. Cam 7 minute, să se-nmoaie un pic, da' să nu fie complet leșinată.
A mers bine.
Mai ales cu niște extra sriracha.
Și cam atât pe săptămâna asta.
Dacă e ceva, mă găsești, ca de obicei, pe internet.