top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

Făcătură de lasagna

Am văzut eu la foarte multă lume care face mâncare că e cool să vezi dacă poți să înlocuiești ceva cu altceva. Gen blatul de pizza cu conopidă, orezul cu conopidă, viața cu conopidă. Sau, ce-am făcut eu probabil ne-original dar nici nu mi-am căutat rețetă că-s mare aventurieră, lasagna cu zuchinni în loc de foi de paste.


Parcă și văd deja cum te iei de cap și mormăi într-o ușoară disperare De ce? De ce ai luat-o razna deja?

Oh well, cum ar spune colega mea Popescu, such is life.


Am folosit astfel:

  • 2 zuchinni

  • 400g ricotta

  • 750g mozzarella uscată (adică aia care zici că-i cașcaval, nu aia care vine-n zeamă)

  • niște parmesan

  • 2 cepe roșii

  • 2 gogoșari

  • 1 pungă de baby spanac

  • sos de roșii după gust

  • sare & piper


Și am făcut să fie frumos


Am tăiat zuchinni rondele. Sună un pic contra intuitiv, dar rezultatul a fost mai ușor de porționat decât atunci când i-am tăiat fâșii. Și pentru că am folosit un vas rotunjit, a fost și mai ușor să-i acopăr toată suprafața. Am pus un strat de zuchinni în vas ⬇️

Apoi m-am apucat să mă preocup de umplutră, if I may say so. Care înseamnă așa: ceapa, gogoșarul și jumate din mozzarella bine mărunțite, amestecate cu ricotta, sare și piper. Eu le-am mărunțit pe toate la robot, c-am prins ofertă de Black Friday și acum am jucărie nouă. Practic le-am dat pe răzătoare pe toate trei, după le-am amestecat bine cu ricotta, SARE ȘI PIPER și am întins toată povestea asta peste zuchinni..


Apoi am frunzărit niște baby spanac, am râșnit niște sare și niște piper, am pictat cu niște sos de roșii.

Apoi o tură nouă de zuchinni. De fapt, o tură nouă din tot. Eu repet încă o dată povestea asta, că atât de înaltă mi-e oala. Dacă ai oală mai înaltă, go ahead, fă-o de mai multe ori. Nu uita doar să ajustezi cantitățile.


Apropo, pe undeva pe aici cred că vrei să dai drumul la cuptor să se încălzească. 200 de grade pls..

E clar că e altă poză, că se vede spanacul sus și e alt pattern de zuchinni

După ce-am pictat a doua oară cu sos de roșii, adaug restul de mozzarella rasă. Bunul simț spune că dacă am folosit jumate în umplutură, ar trebui să mai fie jumate. Nu mai e 🤰 și mie nu mai mi-e atât de foame. Dar am pus ce mi-a mai rămas.


Pro tip: După ce faci poza aia blană, vezi să împrăștii brânza peste tot, să se topească ca lumea.

Apoi pregătirea de cuptor. Pentru că trebuie să se gătească legumele înainte să ardă mozzarella, eu recomand să acoperi totul cu o folie de aluminiu.

 

Și ca să nu se lipească brânza de folia de aluminiu (ceea ce am aflat în modul neplăcut că se întâmplă), ia-ți 30 de secunde și dă cu un pic de ulei pe partea de folie care o să se atingă de mâncare.

Serios, merită „efortul”

-vreau să zic nu e chiar un efort și ar fi bine s-o faci, de dragul brânzei-

 

Apoi toată povestea intră în cuptor, undeva în jumătatea de jos, pentru 45 de minute cu folie. După 45 de minute scoți folia și o muți un pic mai sus în cuptor. Iar ca timp, e a game of chances. La mine a mai fost nevoie de vreo 8-9 minute. Aș zice să-i dai 10-15 minute pe timer, dar să fii pe fază. Nimic nu e mai trist decât brânza arsă.

Ăsta e exemplu de brânză ne-arsă, sper că e clar

Las-o să se răcească în tavă. Dacă nu de tot, măcar vreo oră. Dar aș recomanda cât mai mult.


Acum, câteva disclaimere pentru rețeta asta:

  • E lasagna doar ca formă. Din punctul meu de vedere, nu poți să-i spui cu adevărat lasagna unei chestii fără straturi de paste. D-aia eu am denumit-o cu drag făcătură de lasanga.

  • O să vezi că în tavă îți va rămâne o cantitate consistentă de zeamă, că altfel nu știu cum să-i zic. E o combinație între apa care iese din legume și brânză. Arată ciudat, e absolut delicioasă, e complet normal. Încă mă gândesc cum să scap de asta. Una dintre teoriile mele e că ar trebui să gătesc legumele înainte, ca să se mai evapore niște apa din ele. Dar mi se pare că s-ar lungi mult procesul și parcă îți cam taie din chef. Mă gândesc, testez și revin.

Dacă planurile rămân cum le-am plănuit, citești asta pe 26 decembrie, joi nu miercuri 25 ca să nu pară că încerc să-ți fac un cadou de Crăciun. Și probabil că ești full de multe alte mâncăruri și ai plecat cu sacoșele pline de la părinți sau n-ai mai plecat deloc.


Dar la un moment dat probabil că tot o să vrei să mănânci și, daci ai chef de ceva mai light (da, chiar și cu atâta brânză), ăsta e chiar un remediu okay pentru porceala de Crăciun.


Momentan eu atât am avut de zis. Dac-ai ajuns până aici, sper c-ai avut cel mai frumi Crăciun, c-ai dat și primit cadouri în egală măsură și că ai avut pe masă exact ce-ai visat.


Iar eu revin săptămâna viitoare.

bottom of page