Sabina Gealatu
E foarte simplu să faci paste
Și nu mă refer la „pun pastele-n apă direct din cutie”. Mă refer la „fac paste de la 0 cu făină și ou”.
Ce? Chiar e simplu!
Da, și fără mașină de paste.
Acum, short disclaimer: aici nu pretinde nimeni că-s paste cum le-ar face Pasta Grannies, da' mai degrabă îs ușor de făcut și din puține chestii, că viața e și așa destul de complicată.
Da' să trecem la ce ne interesează cu adevărat.
Pentru fiecare porție ai nevoie de:
1 ou
100g făină albă 000 (și extra făină pentru întins)
juma de linguriță de sare
o linguriță de ierburi (opțional, dar recomandat)
Da, atât de puține chestii.
Da, poți să faci mai multe porții în același timp.
Cam așa:
Într-un bol în care ai loc de mișcare pui toată făina, sarea și ierburile, le amesteci bine și faci un fel de gaură în mijloc, ca o fântână sau ceva.
În gaura aia pui toate ouăle, pe care le-ai bătut deja într-un alt bol. Poți să le pui și nebătute și să faci treaba asta direct acolo, da' mie mi se pare că se amestecă mai bine dacă le bați dinainte.
Apoi, cu o furculiță sau cu mâna ta super curată, începi să tragi făină de pe marginile „fântânii” și să o amesteci cu ouăle. Dă-ți timp aici, nu te grăbi să pui multă făină în același timp, că o să-ți fie mai greu de frământat la final.
Când e prea greu să mai amesteci cu furculița aka amestecul ăla de ou și făină e prea gros, treci cu încredere la frământat. Nu trebuie să te chinui cine știe ce, nu încerci să dezvolți gluten sau ceva, dar să se amestece bine acolo făina și ouăle.
Împachetează bine bila de aluat care ți-a ieșit și las-o la frigider măcar juma de oră. Dacă stă mai mult de 2-3 ore, scoate-o cu măcar 10 minute înainte s-o întinzi, altfel o să te cam chinui.

Înainte să te apuci de întins, pune apa la fiert. Cu suficient de multă sare cât să aibă gust de Marea Neagră.
Împarte aluatul în câte porții l-ai gândit (100g făină + 1 ou = 1 porție).
Dă generos cu făină pe suprafața unde ai de gând să întinzi și treci la treabă. Ideal, vrei să obții o formă cât mai dreptunghiulară/ovală și cât mai uniform întinsă. A, da, și cât mai subțire, de preferat nu mai mult de 2-3 mm grosime. Ar trebui să poți să-ți vezi mâna prin aluat.
În drepta se vede că sunt unele zone mai groase (unde-s mai închise la culoare) și zone mai bine întinse (unde-s mai deschise la culoare)
După ce l-ai întins cât trebuie, împăturește-l ca un evantai și, cu cel mai ascuțit cuțit pe care-l ai în casă, taie pastele în mărimea pe care o visezi (nu uita, se umflă la fiert, deci dacă le vrei subțiri, va trebui să le tai super subțiri). Mai exact, ar trebui să ai un dreptunghi lung și îngust - tu trebuie să tai pe lățime, cât de groase sau subțiri le vrei. Repetă pentru fiecare porție de paste.
Dacă nu ești gata să le pui direct la fiert, apucă de mijloc mănunchiul de paste care ți-a ieșit dintr-o porție de aluat și pune-le pe un tocător ușor înfăinat, aranjate într-o formă mai de cuib.
Când ești gata să le pui la fiert, fă-o pe porții dacă nu ai o oală suficient de mare, ca să nu se lipească. Pastele proaspete se fierb extrem de repede, trebuie să stai lângă ele: știi că sunt gata când se ridică la suprafața apei. Dacă plănuiești să le mai gătești și cu sosul (ceea ce eu, personal, recomand in plin), ar trebui să nu le lași la fiert mai mult de 1 minut, 1 minut jumate (în funcție de cât de groase ți-au ieșit) și apoi încă 1 minut cu sosul.
Și asta este.
Par mulți pași și multe chestii de făcut, dar de fapt și de drept îs 3 chestii mari și late: amesteci, întinzi, tai.
A, și dacă ai făcut mai mult aluat decât îți trebuie, poți să-l ții în frigider vreo 2-3 zile, dacă-l acoperi super super bine. Ar trebui să meargă și la congelator, da n-am testat treaba asta, că dacă fac paste, le mănânc pe toate.
Bun, asta-i de la mine pentru această minunată săptămână.