top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

Deci vrei să faci unt de arahide

Îți zic sincer, planul pentru azi era să vorbim despre ciuperci. Totul aranjat, pozele editate, postarea programată și toate cele. Da' aseară am făcut unt de arahide și diverse alte oleaginoase și când m-am trezit mi-a venit în cap așezarea asta pentru o poză și am zis că asta e, trebuie să vorbim despre unt de arahide.


Dacă te-ntrebi de ce să faci asta acasă, sincer, nu găsesc decât 2 posibile motive: e foarte simplu și știi ce conține. Atât. Da' mă gândesc că poate e suficient, că oricum astea-s motivele principale pentru 50% dintre rețetele de pe internet. Chiar și așa, e nevoie de un disclaimer: îți trebuie un robot de bucătărie. Genul ăla cu lame, care mărunțește chestii solide. Dacă ai asta, e foarte simplu. Dacă nu, oh well.


Ingrediente

  • arahide / nuci / alune / migdale / semințe de susan / semințe de floarea soarelui crude sau toate de-o dată. Orice variantă sau variante alegi, important e să fie crude.


Atât.


Un unt bun de, să îi zicem generic, arahide nu trebuie să conțină nimic extra. Că vrei tu să-i pui și alte chestii e o poveste separată, ajungem și acolo.


How to

  • pune arahidele / nucile / alunele etc. într-o tigaie, pe foc mic, ca să le coci. Recomand, în cazul în care mergi pe varianta de mai multe oleaginoase, să le coci în funcție de mărime: alunele și migdalele merg împreună, că-s cam pe acolo, dar semințele de susan s-ar bucura să fie luate separat.


Acum, aud deja: de ce nu le-am luat deja coapte sau prăjite? Pentru că, dacă tot faci treaba asta în casă, așa ai șansele să obții cel mai bun rezultat. Also, chestia asta poate fi făcută și la cuptor.


  • amestecă-le constant, că pot să se ardă super ușor și ar fi păcat.



  • după ce ai copt tot ce-ai avut de copt, pune-le într-un robot de bucătărie. Doar arahidele, nimic altceva. Și dă-i drumul cu încredere.



Ce e de reținut aici e că va trebuie să intervi cu o spatulă de câteva ori, ca să te asiguri că-i bine mixat și ce-i pe marginile robotului.


Și gata.


Acum, ce poți să faci cu untul ăsta de arahide? Eu m-am decis să-l fac când am văzut cookie-urile de mai jos ale Andreei.



Până reușesc să mă ocup de asta, plănuiesc să îl mănânc așa:

  • clasic: peanut butter and jelly

  • non-clasic: peanut butter and veggies

  • clasic Sabina: cu lingura direct din borcan


Azi am mers pe experimente



  • Miere + stafide + banană

  • Sare + fulgi de chilli + morcov + zucchini


Combinațiile îs nenumărate, cum s-ar spune, deci trebuie doar să găsești ce-ți place ție. Fie că-l faci în casă, fie că nu.

bottom of page