top of page
 • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

De mâncat prin Lefkada

S-ar putea spune că-i cam târziu în vară pentru o astfel de retrospectivă. S-ar putea și spune că vine la fix pentru cine pleacă în septembrie. De fapt, s-ar putea spune multe, dar hai să vedem ce spunem de fapt și de drept.


Ideea e că am 4 locuri unde am mâncat mișto și unul pe care l-aș evita (am tot râs și am glumit că dacă am dat o singură gherlă cu mâncarea, stăm foarte bine). Și sunt niște recomandări/propuneri/sugestii backed up de toată gașca ce-am fost pe insulă, dar na, știi cum e cu gusturile.


Dar să le luăm pe rând, în ordinea preferințelor.


Porto Nikiana

@porto_nikiana_restaurant

Porto Nikiana Restaurant


La Porto Nikiana am ajuns pentru c-am vrut să mâncăm în port (deh), cu view și toate alea. E un pic de tot on the fancy side, dar nu ca vibe, ci ca experiență. Super servire, super atenție la detalii, un meniu foarte fain, cu de toate pentru orice fel de preferințe.


Noi am mâncat cam așa ⬇️

De la stânga la dreapta avem:

 • Calamar deep fried cu aioli din usuroi negru cu cerneală

 • Caracatiță cu piure de păstârnac, capere și un sos de care nu mai știu

 • Rasol de miel slow cooked, piure de cartofi și legume la grătar

Și mielul ăsta, DOAMNE cât de bun a fost.


Dar ghici, am mai mers o dată, deci nu ne oprim aici.Tot de la stânga la dreapta se anunță:

 • Creveți la grătar și saganaki

 • Slow cooked burtă de porc cu piure

 • Steak de ton cu piure

 • Feta în crustă de fistic cu miere manuka

Au mai fost și alte chestii, souvlaki and stuff, și toate au fost suuuper bune, dar astea sunt highlight-urile. Și salamul de biscuți de la desert, din partea casei, dar ăla n-a supraviețui suficient cât să fie și pozat.


Amente

@amente_lefkada

Amente Restaurant & Cocktail Bar


Ăsta a fost locul la care ne-am făcut rezervare încă din țară, de frică să nu rămânem fără. Acum nu zic că e cazul chiar cu o săptămână înainte să-ți faci griji, dar erau oameni care așteptau să se elibereze o masă de când am ajuns și până am plecat.


Și Amente tot mai pe fancy, dar adevăratul selling point e poziția, pentru că-i în vârf de insulă, cu view spre apus și toate cele care te fac să crezi că a fost construit pentru Instagram. Dacă e așa sau nu, nu știu, dar e un feeling.


Ca și la Porto Nikiana, servirea a fost bună (ne-am cam simțit un pic grăbiți, dar poate doar ni s-a părut), super atenție la detalii, meniu mișto, cu de toate. Și, sincer, mai ieftin decât ne-am așteptat - adică la prețuri pe care le-am văzut mai peste tot.


Concret, am mâncat așa ceva:


➡️ s-a mâncat:

 • Salata asta mi-nu-nată cu burrata

 • Obrăjior de vită slow cooked ofc cu un fel de cremă de mămăligă

 • Paste negre cu creveți, roșii și fenicul

Dar highlight-ul total a fost desertul.Aici a fost o chestie cu ciocolată în 4 feluri și caramel sărat și da, practic pornografie. Și un pic de show, că sosul ăla de ciocolată, ofc, s-a turnat la masă.


Ca puncte mai slăbuțe, avem așa:

 • limonada e de la sticlă, chiar dacă ți-o aduc în pahar

 • e super multă vânzoleală - și înțeleg de ce, că e un loc mare, și știu că nu e chiar fair observația asta, dar contribuie în mod activ la atmosferă

Also, din păcate, din motive de pandemie, nu am avut voie să ne plimbăm pe terasă și să facem poze pe unde am fi vrut, nici nu mască, nici fără. Ceea ce mi se pare corect, DAR, nu e menționat pe nicăieri și afli doar când ajungi la masă. Și e cumva genul de loc unde te duci cu așteptarea că0ți schimbi toate pozele de profil. Again, nu e chiar mare lucru, dar contribuie la vibe.


Tasty gyros and grill since 1988

TASTY gyros and grill since 1988


Da, exact așa se cheamă locul și da, e genul ăla de afacere de familie de localnici care nu arată a nimic, dar e ce trebuie. Adică de fiecare dată când am trecut p-acolo, era full.


Aici lucrurile sunt foarte straight forward - am luat numai la pachet, numai gyros de pui și porc. Și-am mâncat bine, și ne-am făcut pofta de vreo 2 ori, și cam aia a fost.


Na, n-aum să fie okay chiar TOATE pozele, nu?


Basilico

@basilicolefkada

Basilico Restaurant


La Basilico am dat de un meniu ușor mai turistic, dar cu mâncare bună nonetheless. Tot în port, frumos, elegant, cât de cât. Tot ghiftuiți am plecat și de aici (a fost tema recurentă a vacanței, mai puțin gherla aia de care ziceam).


Practic, a arătat așa:


Am avut:

 • Un soi de bulete de brânză, super tasty, cu miere

 • Calamar umplut cu feta și legume de toate felurile

Mâncare bună, cinstită, fără pretenții, atmosferă faină, would go again.


Dar să vorbim și de gherlă, nu?

Chiar nu mă mângâie pe suflet să zic de ceva că a fost nașpa, dar aici mi se pare că trebuie, pentru că raportul calitate/preț este ridicol și am avut la masă chiar și niște avocado care nu s-a putut mânca, îngropat în sos, că poate nu se prinde cineva. Am poze, dar n-are sens. O să zic doar că El Greco în Nidri nu e chiar ce trebuie.


Și cam asta am avut de povestit despre mâncare în Lefkada. Să mai zic că nu este o listă exhaustivă și doar am pus cap la cap locurile pe unde am ajuns și mi-au plăcut? Hai c-am zis.


Mă opresc aici, pupi.


bottom of page