top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

Dacă nu Masterchef, atunci..?

Bună ziua și bună ziua și bine ai (re)venit la în peticul meu digital. Sper că ești bine și, pe cât posibil, fără efecte de pandemie.


Tot în spiritul acestei perioade prin care trecem, m-am gândit un pic și am făcut un top mental al seriilor și filmelor cu mâncare ce-mi plac mie mai mult și vreau să-ți povestesc despre ele. Și zic de acum, ca să fie zis: nu vreau să spun că ce nu-i aici nu-ți merită atenția, au contraire, știu sigur că Salt Fat Acid Heat e o serie excelentă, dar pe care eu tot n-am apucat s-o văd.

Deci, altfel spus, astea-s chestiile care mi-au trecut mie prin fața ochilor și mi-au plăcut. Și da, majoritatea-s pe Netflix, da' nu-i cu vreo intenție.


Documentare


The Chef Show - Netflix

Recunosc, până anu' trecut eu chiar n-am știut mare lucru despre Jon Favreau, dar acum știu că (pe lângă multe altele) este omul din spatele și din fața Chef Show, acest spin-off minunat după filmul Chef (la care ajung nițel mai târziu), tot cu el în rol principal.


Favreau și Chef Roy Choi (owner Kogi, un food truck super bine cunoscut și apreciat în LA și overall în SUA) se plimbă prin State, fac și mănâncă mâncare cu oameni mai mult sau mai puțini cunoscuți, gen Gwyneth Paltrow, Robert Downey Jr., Tom Holland, frații Russo, Seth Rogen și alță d-ăștia.


Oricum, trecând peste all the famous people, e combinația Favreau x Choi care e absolut superbă și, la fel ca toată seria asta, există datorită filmului. Roy Choi e omul care l-a antrenat și pregătit pe Jon Favreau, kitchen-wise, când a filmat Chef .


Anyway, e fun, arată bine și e super interesant, recomand cu tot sufletul. Îs 3 sezoane pe Netflix și cică ar mai urma.


Chef's Table - Netflix

Sunt șanse mari să n-ai nici cea mai mică treabă cu mâncarea și tot să fi auzit de seria asta, atât de bună e. Fiecare episod e despre un alt Chef cu stele Michelin sau talente de se miră toată lumea și producția e pur și simplu la alt nivel. Îs oameni care spun că seria asta a contribuit consistent la shift-ul de perspectivă față de chefs și, în general, față de mâncare. Io una o zic, chiar pune chestiile într-o altă lumină.


On the other hand, Chef's Table e romantic. Chiar dacă poveștile de viață-s reale și, uneori, triste și chiar nițel brutale, e o producție romantică. Îs alte voci pe internet care zic că idealizează ce înseamnă să lucrezi într-o bucătărie profesională și nu arată, de fapt, care e realitatea.


Even so, e o serie su-per-bă și merită văzută. 6 sezoane și un spin-off (Chef's Table: France) îs pe Netflix.


Ugly Delicious - da, tot Netflix

Nu mai știu cum am aflat prima dată de David Chang, dar știu că-mi place mult de el. Mi se pare fresh, foarte direct și foaarte realist, which I appreciate in any human. Și m-am bucurat când am văzut că are o serie pe Netflix. Bine, tehnic vorbind, 2.


Fiecare episod e dedicat unui tip de mâncare sau unui dish, gen pizza, taco, fried chicken și fiecare episod e în bucătăria altcuiva, eventual și-n altă țară. Și aici cu famous guests (Jimmy Kimmel, Wolfgang Puck, Massimo Bottura sau Aziz Ansari), da' mai ales cu povești faine și mâncare despre care poate credeai că știi chestii, da' uite că afli că nu prea.


E light and breezy, super fain produs și super interesant. 2 sezoane acum pe Netflix (pe al doilea trebuie și eu să-l văd) și un spin-off (Breakfast, Lunch & Dinner - tot pe Netflix, 4 episoade, cu un review excelent pe Eater).


Filme


Chef - Netflix

Ți-am zis că ajungem să vorbim de filmul ăsta, deci iar despre Jon Favreau. E un film foarte feel good, foarte frumos vizual și cât de cât accurate, dacă ai încredere în ce zic oamenii de la Bon Appetit (serios, vorbes despre asta aici).


Short plot explanation: un chef (Favreau) trei' să-și schimbe total modul de viață și gătit după ce e dat afară de la restaurantul unde lucra pentru că s-a scandalagit pe Twitter cu un critic culinar. Și își ia un food truck cu care face toată SUA de la est la vest (sau poate nu? Geography is not my strong suit). Mai apar Scarlett Johansson, Robert Downey Jr, Sofia Vergara și Dustin Hoffman, dar tot mâncarea e personajul principal. Mi se pare că-i mult pe ideea pe care merg acum majoritatea documentarelor & stuff: descoperă ce și cum trebuie făcut pentru mâncare autentică unei anumite bucătării și explorează stilurile culinare din zonele prin care trec.


Oricum, e gen filmul meu preferat food-wise și în top 3 filme overall, e funny și interesant, e cu mâncare și glumițe. Ce nu e de plăcut?


îs alte filme cu mâncare (nu neapărat despre) pe care le văd recurent și care-mi plac. Și care poate o să-ți placă și ție pe vreme de pandemie.


Iar până miercurea viitoare, sper să nu le vezi pe toate.


Stay safe și #staiacasă.

bottom of page