top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

Da' tu chiar știi să fierbi ouă?

Aud deja: După ce c-ai întârziat o zi, te mai și iei de mine? Și oricum, ce poate să fie atât de complicat?


Na, cum ți-e și cu planurile astea, una prevezi, ala pățești. Și așa-i, nu-i nimic complicat. Chiar sunt doar niște ouă. Da’ trebuie să numeri bine minutele.


Deci:

  • ou

  • apă

FĂRĂ:

  • sare în apă: acilea nu ajută la nimic, din contră, crește temperatura de fierbere a apei;

  • bicarbonat: serios, cojitul de ouă n-a fost niciodată mai simplu, nu-i nevoie de d-astea.

Acuma hai să le fierbem, zic.


Alegeți o oală care zici tu că e bună. Ideal, una în care să încapă și ouăle și apa fără să dea p-afară, da’ nici să fie enormă. Eu am chestia asta mică de la Pepco pe care cred c-am dat sub 10 lei.


Revenind.


Pune ouăle în oală și pune apă rece peste, cât să le acopere complet și încă un pic.

Scoate ouăle din apă și din oală și pune-le undeva de unde nu cad.


Acum oala să ajungă pe aragaz/plită/sursă de căldură și să fiarbă. FĂRĂ SARE. Serios. N-o să dea niciun gust la ouă ăla, n-are timp să treacă prin coajă.


Ce, fierbe apa? Perfect, pune ouăle acolo. Cu grijă și o lingură, eventual.


Apoi setează un timer pentru

  • 6 minute - soft boil

  • 8 minute - medium boil

  • 10 minute - hard boil


A sunat timerul, ai oprit focul.



Scurgi apa fierbinte și o înlocuiești cu apă rece. O scurgi și p-aia și mai pui niște apă rece. Mai fă așa de vreo două ori. Apoi lasă ouălele în apă rece vreo 5 minute.


Le scoți din oală, le ștergi bine, le lovești de toți pereții (glumesc, unul-doi pereți ar trebui să fie suficienți), până ai coaja crăpată pă peste tot.


Acuma nu mai trebuie decât să-l cojești. Ceea ce o să-ți ia maxim 30 de secunde.


Știi să fierbi un ou, felicitări!

 

L.E.: Ca să nu mai stai cu ouăle alea în apă acele lungi 5 minute, încearcă așa:

  • lasă-le în apă rece 1 minut, să nu te frigă la mână

  • scoate-le din apă, ciocnește-le de ceva tare până ai crăpături măcar pe juma' de coajă

  • pune-le înapoi în apă un minut

  • scoate iar și cojește-n liniște

Idee aici e că dacă ai crăpat coaja suficient la pasul 2, apa o să intre între coajă și ou și o s-o facă mai ușor de desprins.


(Last edit: 15.01.2020)

bottom of page