Sabina Gealatu
Da' niște ouă nu poșăm și noi?
Atâta am vorbit despre ouă și n-am discutat deloc despre poșat. Chiar nu știu cum de am ratat subiectul până acum, da' uite că rezolvăm.
Nu știu dacă o să-mi iau înjurături sau o să fiu super aclamată, că n-am căutat să văd ce sentimente au oamenii față de treaba asta, da' mai nou eu îmi poșez ouăle în tigaie. De ce? Am senzația că dacă-i mai puțină apă, sunt mai puține șanse să ratez. Acuma, dacă-i adevărat sau nu, trebuie să-mi zică oameni care știu mai bine decât mine.
Da' hai să facem frumos și chiar să facem ceva cu ouăle astea poșate.
Deci, ai nevoie de:
2 ouă
2 felii de pâine
2 liguri de salsa / ceva ce poți să-ntinzi pe alea două felii de pâine (opțional, dar recomandat)
2 castraveți
1 lingură de balsamic / ulei de măsline / alt sos ce-ți place
sare și piper, ofc
Și faci așa:
Pui tigaia la încins cu vreo 3-4 cm de apă la fiert și a pinch de sare (aka câtă sare poți să iei între două degete). Tragi un capac peste până fierbe.

Între timp, scoți o strecurătoare / sită / cum-se-mai-cheamă fină și, pe rând, pui câte un ou acolo. Dacă ți se pare că sună dement, află că ăsta e singurul trick adevărat ca să-ți iasă ouăle mai frumi și să nu ți se împrăștie. Ideea e că partea mai lichidă din albuș se scurge, deci nu se mai fierbe aiurea, și rămâi cu ouă mai bine formate.

Când apa a-nceput să fiarbă, dă focul mai mic, pune ouăle cu grijă și pe rând. Acoperă cu un capac și lasă la fiert cam vreo 5 minute.

După 5 minute, verifică ouăle, adică scoate capacul și agită puțin tigaia: dacă albușul e alb-opac și stă pe loc, nu mai jiggles, înseamnă că ouăle tale sunt gata. Cu o paletă, scoate ouăle pe un servețel de hârtie, să se scurgă, și ocupă-te de restul.

Adică scurge apa în care au fiert ouăle și, dacă e nevoie, curăț-o nițel, apoi întoarce-o pe foc. După ce s-a încins iar, pune feliile de pâine și rumenește-le (urăsc cuvântul ăsta) bine pe fiecare parte. Când au culoarea pe care o visai, scoate-le din tigaie.
În aceeași tigaie, pune la încălzit, dacă-i nevoie, ce-ai ales să-ntinzi pe pâine (eu am avut o salsa de gogonele care-i mai mișto caldă decât rece). Pune câte o lingură din treaba ta tartinabilă pe fiecare felie de pâine, întinde bine, apoi pune oul.
Și pe final de tot, super rapid, curăță 2 castraveți. Taie-n jumate, pe lungime, fiecare castravete, apoi felii de cam un sfert de cm. Pune-i într-un bol pe măsură, pune niște sare și niște balsamic, amestecă, pune lângă ouă.
Și voila, nu doar că ouă poșate, dar mic dejun într-o singură oală care e, de fapt, tigaie.
Mișto, nu?