Sabina Gealatu
1 tigaie, 8 ingrediente
Am tras un pic chiulu' săptămâna trecută, că uneori altfel se așează planurile și mai trebuie să și improvizezi. Și exact să improvizez am făcut eu azi, proaspăt venită din concediu și cu frigiderul gol, că nu-ți trebuie mare lucru ca să-ți iasă o mâncare de care să nu-ți pară rău.
Mai mult, tot de dragul improvizației am vrut să văd și cât de puține vase pot să spăl, deci partea cu 1 tigaie din titlu nu-i chiar click bait - da' am mai folosit și-un tocător, un bol, un cuțit și o spatulă. Iar partea cu 8 ingrediente chiar e pe numărate. Și dacă-ți sună mult și complicat, permite-mi să te liniștesc.
Pentru 2 porții am folosit:
330 g chefir
165 g făină
1 plic de praf de copt
1 vânătă
2 ouă
sare
piper
ulei de care vrea sufletul tău
S-ar putea argumenta că ultimele 3 nu se pun și sunt doar 5 ingrediente de fapt bla bla, da' pe mine mă deranjează sufletește când vâd rețetele astea cu doar 3 ingrediente, doar 5 ingrediente, doar 7 ingrediente și după văd că, de fapt, îs 10, 13, 15, că astea „din cămară” niciodată nu se pun. Deci, pentru full disclosure, eu le-am numărat.
Dar hai să-ți povestesc și cum am făcut:
Am spălat și tăiat vânăta în 8 bucăți, 4 pe porție. Top tip: dacă ai fructe/legume atinse, taiele fix prin mijlocul defectului - așa poți să vezi exact care e the extent of the damage și poți să-l scobești mai ușor, da' și să rămâi cu cât mai mult produs.
Am dat un praf de sare pe vinete și le-am lăsat de-o parte vreo 10 minute. Ce face treaba asta e să te scape de niște apă din vânătă ca să se rumenească mai frumi și să se gătească mai repede, da' le și sărează mai cum trebuie.
Cât stau vinetele alea și-și fac treaba, am făcut aluatul pentru clătite: am pus chefirul în bol, am pus sare și piper și am amestecat bine. Apoi în vreo 3 tranșe am pus și amestecat făina. De ce în tranșe? Pentru că-i mai ușor de amestecat așa și face și mai puține cocoloașe. În ultima tranșă de făină am pus și praful de copt.
După ce-am terminat de amestecat, am dat aluatul de-o parte și-am pus tigaia la încins. Între timp, cu un prosop de hârtie sau ce vrei tu, am șters nițel vinetele de toată apa care-a iești din ele.
Când s-a încins tigaia am pus cam o lingură de ulei, l-am lăsat și pe ăla să se încingă și am pus vinetele, cam 3-4 minute pe fiecare parte, până s-au rumenit frumi și s-au înmuiat. Trebuie să stai cu ochii pe ele, că trec rapid de la „vai ce culoare au” la „mamă le-am distrus”. Also, sugerez să le frigi pe fiecare parte și să le faci în ture, ca să nu le-nghesui în tigaie.

Încă un full disclosure: am avut niște ceapă uitată prin frigider și-am băgat-o în encuație, tu nu trebuie să faci asta
Le-am pus într-un bol și le-am acoperit cu un prosop, ca să se mai înmoaie un pic de la aburi până am terminat cu restul.
Am mai pus o tură de ulei la încins și-am trecut la clătite. La foc mic, cam 1 lingură jumate - 2 de aluat pentru fiecare clătită, cam 3 minute pe prima parte și încă 2 după ce le-ntorci. Mie mi-au ieșit 7 clătite, una de test și câte 3 pe porție.

Când face bulele astea pe margini, e gata de întors.
Când îs gata și astea mai pui încă nițel ulei și faci ouăle.

Și ai cam terminat.
Eu am flexat pe plating, să arate frumi, da' îți zic sincer că-i greu de mâncat dacă te chinui să le aranjezi așa.
Și cam asta-i de la mine pe săptămâna-n curs, mă-ntorc la concediu și făcut nimic.
Pupi.