• Sabina Gealatu

Clătite la derută

Sunt exact clătitele alea care te fac să te simți bine și deloc (sau mai puțin) guilty că le-ai mâncat. Da’ depinde și de ce pui peste ele.


Pentru 4-6 clătite aka 1-2 porții ar trebui să ai:

  • 1 banană mare (Top tip: cu cât e banana mai coaptă, cu atât cresc șansele să se întâmple 2 chestii: e mai ușor de pasat și ies clătitele mai dulci)

  • 2 ouă medii

  • 2 lingurițe de de iaurt grecesc (și nu alt iaurt, că ăsta grecesc îngorașă toată compoziția și asta vrei)

  • 2 lingurițe de tărâțe de ovăz (sau ce alte tărâțe ai prin casă)

  • Ghimbir și/sau scorțisoară și/sau ce condimente măcinate mai preferi (cardamonul și coriandrul se pupă foarte bine cu povestea asta)

  • Un pic de SARE (I cannot stress this enough)

  • Foarte un pic unt

  • Opțional: fructe de pădure


Instrumentar

  • Cuțit

  • Tocător (dacă nu vrei să tai banana în aer/palmă/alte variante deloc safe)

  • Bol

  • Furculiță

  • Tigaie

  • Polonic

  • Spatulă


Cum se desfășoară treaba:


  1. Chop chop chop Decojești (evident) și tai banana. Rondele cam de-un centimetru grosime ar trebui să fie de ajuns.

  2. Smush smush smush În bolul atent selecționat, pisezi banana aia de parcă nu ți-a dat mărirea aia de salariu pe care o meriți. Cu furculița. O să se transforme într-o chestie semi lichidă cu bucăți mai mici de banană, ca un fel de slime comestibil. Când ajungi acolo, te oprești din pisat.

  3. Mix mix mix Mai întâi pui alea două ouă. Nu mai zic că fără coajă, da? Și amesteci alea două ouă bine bine, până când simți că mama ta ar fi mândră de tine. Apoi pui iaurtul și mai amesteci o dată, până ajungi la același standard. SARE! Tot ce e dulce are nevoie de sare. Tot ce e sărat are nevoie de sare. Totul are nevoie de sare. Deci, pui sare. Two pinches, sau cât poți să apuci între degetul mare și arătător, de două ori. Apoi pui restul chestiilor cu aromă, gen ghimbir, scorțișoară și ce ți-ai mai ales. Și promit că ovăzul e ultima chestie de amestecat în toată povestea asta. Deci da, amestecă ovăzul. Asta dacă nu vrei și opționalul de fructe. Că în cazul ăsta, fructele-s ultima chestie.

  4. Chill chill chill 20-30 de minute fă altceva și lasă bolul ăla-n pace.

  5. Fry fry fry O atingere de unt în tigaia bine încinsă. Cam juma de polonic plin de amestec pentru o clătită. Și încă juma, pentru altă clătită, dacă-ți permite tigaia. Ai răbdare până vezi bule pe marginile clătitelor, cam 3 minute. Atunci întorci, mai lași vreo 2 minute. Scoți pe farfurie.



Let's talk toppings

Cine sunt eu să-ți spun ce să-ți pui pe clătite? Maxim, pot să-ți zic ce-aș face eu, da' la altceva nu mă bag.

  • iaurt grecesc + esență de vanilie

  • unt aromatizat

  • sos de fructe

  • fructe și frunze (căpșuni și busuioc / mango și mentă / fructe de pădure. The possibilities are endless)