top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

Ciuperci pentru orice ocazie

Dacă nu făceam unt de arahide săptămâna trecută, asta ai fi citit atunci pe blog. Da' uite că am făcut și am lăsat ciupercile pentru altă ocazie, care e azi. Șansele sunt că te recuperezi după Paște și, ca-n jurul oricărei sărbători, înseamnă să trebuie să compensezi cu ceva legume pentru carnea care s-a întâmplat zilele trecute. Iar eu sunt aici dacă ai chef de ciuperci.


Ingrediente:

  • 500g ciuperci

  • 1 ceapă roșie medie

  • 2 căței de usturoi sau câți vrea sufletul tău

  • ulei de măsline

  • sos de soia

How to:

  • Cureți și feliezi ciupercil, tops and bottoms (#denearuncat) la cam 3-5 mm grosime sau pe cât de aproape de asta se poate. Încingi bine uleiul în cratiță și le pui acolo.

  • Între timp toci, pe cât de mărunt poți, usturoiul și-l dai de-o parte (e ultima chestie pe care-o pui) și toci ceapa. Pentru că mie-mi place s-o simt în mâncare, o tai pe lungime și nu foarte subțire, tot cam la 3-5 mm grosime.

  • Cam pe acum, probabil o să vezi că în oală, ciupercile au început să lase o tonă de zeamă. Nu le atinge, nu le băga în seamă, give it the silent treatment. Zeama aia o să scadă și o să se evapore pe cont propriu. Mai mult, și după ce s-a dus toată zeama, tot nu vrei să te atingi de ciuperci decât în momentul în care încep să aibă o culoare aurie și frumi aka crustă.


Genul ăsta de culoare-ți dorești

  • Atunci poți să mai pui un pic de ulei și să pui și ceapa.


Știu că am zis ceapă roșie și susțin, da' ne adaptăm la ce avem prin casă

  • Mai amesteci din când în când până ceapa se-nmoaie bine, vreo 7-8 minute, și atunci e momentul pentru soia. Cât sos? Depinde doar de cât de mult sos îți place. Și cât de sărat îți place (eu nu mai pun sare pe lângă).

  • După ce-a scăzut sosul de soia și seamănă mai degrabă cu o glazură, pui usturoiul. Mai ții totul pe foc 1-2 minute și aia e.


Și cam asta e cea mai bună variantă de mâncat ciuperci pe care eu am găsit-o până acum. Eu m-am bucurat de ele puse peste crema de mămăligă a Brîndușei.



Da' zic că ar mai merge bine:

  • lângă orice fel de friptură



  • peste un pilaf sau risotto

  • într-o salată caldă

  • poate chiar și pe pâine?


Oricum, dacă ești în căutare de ceva ciuperci care merg cu multe chestii, this might be just what you need.

bottom of page