top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

Ceapă caramelizată

Am dat săptămâna trecută peste poza asta de la Basically și mi-am dat seama teribil de repede că nu o să pot să-mi continui viața fără să make an attempt.

Astfel că m-am ambiționat și am trecut la treabă, treabă pentru care am avut nevoie de:

  • 1.5 kg de ceapă roșie

  • 120 g de unt (80% grăsime)

  • 1 lingută de sos de soia

Iar ca unelte, am folosit așa:

  • tocător

  • cuțit

  • oală non-aderentă + capac

  • lingură de lemn

Procesu-i teribil de simplu, timp și lacrimi să ai.

  • Pui oala pe foc, flacără mică, o treime din unt în oală.

  • Te apuci să cureți și să toci ceapa. Pentru scopul zilei, sugerez să tai ceapa julienne, adică o tai o dată în două, iar apoi felii cât de subțiri poți. Ceva de genul ăsta ⬇️.

  • Între turele de pus cepă în oală, mai pune o treime din unt acolo, apoi amestecă până-i cu totul topit. Pune restul de unt după ce ai pus și toată ceapa.

  • Amestecă o dată la 5 minute până toată ceapa s-a înmuiat complet, apoi pune-i capacul. Mai amestecă la 10-15 minute pentru 1 oră.

 

E posibil să-ți rămână în ceapă o parte din condens aka să ai ceva lichid p-acolo și nu-i rău, scapi de el mai târziu un pic.

 
  • Renunță la capac când ceapa a scăzut cam la jumate și nu mai are niciun pic de structură. Las-o pe foc cam 10-15 minute fără s-o amesteci.

  • După asta, o să vezi că pe fundul oalei ai niște urme, bits and pieces mai închise la culoare. Îs bune alea, ne plac. Dar ca să rămână cu noi și să nu le curățăm cu oala, pui lingura aia de soia. Și amesteci până se curăță totul de pe fund.

  • Iar d-aici încolo ești la aproximativ 10 minute și 3 amestecări de produsul final.

Dacă ai lăsat pe foc povestea asta cât ar trebui, nu te faci cu mai mult de 2 borcane mici de așa ceva sau 6 linguri generoase.


E #UglyFood, dar promit că n-o să regreți vreodată că ai stat să faci așa ceva.

bottom of page