top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

Bon Appétit: Gourmet Makes

Canalul de YouTube al Bon Appétit e una dintre cele mai bune lucruri pe care le-am descoperit pe internet până acum în viață. Iar dintre toate show-urile/emisiunile/seriile pe care le au, Gourmet Makes cu Claire Saffitz e, de departe, cea mai cool chestie.


„Ce poate să fie atât de cool la niște video-uri cu mâncare pe YouTube?” te aud cum te întrebi. Worry not, am o listă de motive. Dar, mai întâi, despre ce e vorba.

 

Gourmet Makes e o serie de short-not-so-short-videos, cu o frecvență incertă, în care Claire Saffitz, professional pastry chef, încearcă să creeze variante gourmet ale unor snack-uri de prin State. În general, procesul se bazează pe ingredientele trecute pe ambalaj și research pe internet (care de foarte multe ori înseamnă clipuri din How it's made).

 

Și de ce să te uiți la asta?

  1. Claire Saffitz este foarte foarte funny.

  2. Producția este foarte bună. Și asta nu înseamnă că orice e bine produs este neapărat conținut bun, dar e un bonus mișto.

  3. Procesul de reverse engineering. Nu știu tu cum ești, da' eu m-am trezit de multe ori în situația în care am încercat foarte tare să-mi dau seama cum se face una sau alta pe baza produsului final. Și exact asta e componenta principală a formatului: pe baza ingredientelor și a rezultatelor, Claire ghicește și aproximează tehnicile din spatele produsului; uneori mai accurate, uneori mai puțin accurate, mai ales pentru că în multe cazuri e vorba de chestii mass produced, în fabrici, cu aparaturi specifice și speciale.

  4. Ajustările. Când ceva nu merge conform așteptărilor (ca viața, am I right?), Claire explică pe cât de precis posibil de ce n-a mers și ce schimbă ca să facă treaba mai okay. Adică e mișto că vezi exact procesul din spatele rețetei finale (pentru că la final îți listează frumos toți pașii).

  5. Ingrediente mai cunoscute. Nu cred că sunt mulți oameni care o să se chinuie vreodată să facă Pringles în casă, dar prin cât de complicate sunt majoritatea rețetelor din serie îți dai seama cam ce nivel de procesare e implicat în snack-urile pe care le mâncăm. Și nu zic că n-ar trebui, că mâncare sănătoasă, alea alea (ketchup-ul e mâncarea mea preferată și am senzația că așa o să rămână toată viața), dar mi se pare că e bine să știi cum se întâmplă lucrurile pe care le consumi. Și ăsta e un principiu pe care încerc îl aplic la orice mănânc: știu cum sunt cultivate și culese legume, știu care sunt procesele care îmi aduc mie carne în frigider.

  6. Inspirație. Orice resursă trebuie să îndeplinească unul din două scopuri: fie te educă, fie te inspiră. Iar Gourmet Makes le face pe amblele. Din nou, nu cred c-o să fie mulți oameni care să încerce să facă Cheetos, dar sunt multe tehnici, ingrediente și combinații de gusturi în rețetele astea pe care poți să le aplici fără grijă la chestii mult mai achievable.

All in all, for a fun time și ca să vezi cum se pot face într-o bucătărie nu de fabrică unele dintre cele mai cunoscute snack-uri din lume, Gourmet Makes e fix ce trebuie.


Recomand.

bottom of page