Sabina Gealatu
A guide to #ConsciousEating
Am mai vorbit despre Charles Michel, cine e și de ce e un om important. Și nu doar eu, chiar aici pe blog, ci și Cătălina Penciu, în Omnivor/DoR. Și oamenii de la TEDxBucharest, care l-au chemat, anul trecut în noiembrie, să povestească despre ce face el cu viața lui.
Așa că, pentru un full recap despre cine și ce face Charles, încearcă unul dintre link-urile de mai sus sau:
the Final Table pe Netflix (mai puțin despre CM, dar cool rău de tot emisiunea. Still waiting for season 2, Netflix!)
Și dacă nu vorbim despre cine este sau ce face Charles, despre ce vorbim?
Păi despre asta, dar ceva anume.
Se cheamă The Guide to Conscious Eating, a fost lansat sătpămâna trecută, de ziua Pământului, și este a must read pentru oricine, dar mai ales dacă te interesează, măcar un pic, de impactul pe care obiceiurile tale alimentare le au asupra mediului.
Și nu e doar mediu în sensul de natură, e mediu în sensul de societate, în sensul de clasă politică, în sensul de tot ceea ce te înconjoară, plante, animale & oameni included.

Ghidul este, așa cum îi zice și denumirea, nimic mai mult decât un ghid. O selecție de idei și bune practici, puse în același loc și verificate în surse de încredere (adică da, totul e fact checked și-s toate link-urile acolo) care ne pot ajuta, pe mine și pe tine, să controlăm mai bine ce efect avem asupra vieții prin mâncarea pe care omâncăm.
Nu știu dacă te-ai uitat la The Good Place (și acum sigur te întrebi ce treabă are una cu alta), da' e o discuție acolo care-i foarte ilustrativă pentru de ce e nevoie de un ghid de genul ăsta. În serial, ei vorbesc despre cum să cumperi o roșie poate să însemne că suții producția de substanțe tocixe pentru pământ, agricultura forțată și munca ilegală. Și chiar dacă sună dramatic, adevărul e că, dacă nu căutăm și nu întrebăm (și uneori chiar și atunci), e aproape imposibil să știi ce stă chiar și în spatele unei roșii. Poți să crezi că e doar un fruct, dar de fapt e susținerea unei industrii și a unor practici.
Fact is, „Mâncatul este un act Politic”, cum zice și Charles Michel în ghid și ăsta e un mind frame nu chiar comod și nu chiar ușor de acceptat, dar important de băgat în seamnă măcar din când în când.
Și revenind la ghidul propriu-zis, este un proiect făcut de oameni, pentru oameni (no big sponsorships and stuff), iar asta înseamnă că, din păcate, nu e complet finalizat. De exemplu, varianta în română, este nici mai mult, nici mai puțin, decât o traducere într-un Google Doc. Așa că, dacă vrei să dai o mână de ajutor și să-mi pui traducerea într-o formă frumi, dă-i un mail lui Charles: contact@charlesxmichel.com
Și da, ăsta a fost modul meu de-a spune că am tradus ghidul.
Despre ce găsești în ghid nu vreau să îți spun acum mai mult, pentru că mai bine îl citești decât să-ți povestesc eu. Nu e lung, nu e complicat și am lăsat hashtag-urile în engleză, că sunau foaaaarte ciudat pe românește.
Și aici găsești ghidul (în 20 de limbi) câteva cuvinte ale lui Charles despre ce înseamnă și cum s-a făcut și mai multe detalii despre cum poți să ajuți și ce mai e de făcut. Spoiler alert: mai sunt multe de făcut.
Cam atât pentru azi, mai vedem ce și cum next week.
Later edit - 05.05.2020
Am aflat că, de fapt, și ghidul în română e ilustrat, da' s-a produs o extorsiune a unui degajament și s-au încurcat niște link-uri. Îl găsești aici în toate variantele.