top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

A guide to #ConsciousEating

Am mai vorbit despre Charles Michel, cine e și de ce e un om important. Și nu doar eu, chiar aici pe blog, ci și Cătălina Penciu, în Omnivor/DoR. Și oamenii de la TEDxBucharest, care l-au chemat, anul trecut în noiembrie, să povestească despre ce face el cu viața lui.


Așa că, pentru un full recap despre cine și ce face Charles, încearcă unul dintre link-urile de mai sus sau:


Și dacă nu vorbim despre cine este sau ce face Charles, despre ce vorbim?


Păi despre asta, dar ceva anume.


Se cheamă The Guide to Conscious Eating, a fost lansat sătpămâna trecută, de ziua Pământului, și este a must read pentru oricine, dar mai ales dacă te interesează, măcar un pic, de impactul pe care obiceiurile tale alimentare le au asupra mediului.


Și nu e doar mediu în sensul de natură, e mediu în sensul de societate, în sensul de clasă politică, în sensul de tot ceea ce te înconjoară, plante, animale & oameni included.Ghidul este, așa cum îi zice și denumirea, nimic mai mult decât un ghid. O selecție de idei și bune practici, puse în același loc și verificate în surse de încredere (adică da, totul e fact checked și-s toate link-urile acolo) care ne pot ajuta, pe mine și pe tine, să controlăm mai bine ce efect avem asupra vieții prin mâncarea pe care omâncăm.


Nu știu dacă te-ai uitat la The Good Place (și acum sigur te întrebi ce treabă are una cu alta), da' e o discuție acolo care-i foarte ilustrativă pentru de ce e nevoie de un ghid de genul ăsta. În serial, ei vorbesc despre cum să cumperi o roșie poate să însemne că suții producția de substanțe tocixe pentru pământ, agricultura forțată și munca ilegală. Și chiar dacă sună dramatic, adevărul e că, dacă nu căutăm și nu întrebăm (și uneori chiar și atunci), e aproape imposibil să știi ce stă chiar și în spatele unei roșii. Poți să crezi că e doar un fruct, dar de fapt e susținerea unei industrii și a unor practici.


Fact is, „Mâncatul este un act Politic”, cum zice și Charles Michel în ghid și ăsta e un mind frame nu chiar comod și nu chiar ușor de acceptat, dar important de băgat în seamnă măcar din când în când.


Și revenind la ghidul propriu-zis, este un proiect făcut de oameni, pentru oameni (no big sponsorships and stuff), iar asta înseamnă că, din păcate, nu e complet finalizat. De exemplu, varianta în română, este nici mai mult, nici mai puțin, decât o traducere într-un Google Doc. Așa că, dacă vrei să dai o mână de ajutor și să-mi pui traducerea într-o formă frumi, dă-i un mail lui Charles: contact@charlesxmichel.com


Și da, ăsta a fost modul meu de-a spune că am tradus ghidul.

Despre ce găsești în ghid nu vreau să îți spun acum mai mult, pentru că mai bine îl citești decât să-ți povestesc eu. Nu e lung, nu e complicat și am lăsat hashtag-urile în engleză, că sunau foaaaarte ciudat pe românește.


Și aici găsești ghidul (în 20 de limbi) câteva cuvinte ale lui Charles despre ce înseamnă și cum s-a făcut și mai multe detalii despre cum poți să ajuți și ce mai e de făcut. Spoiler alert: mai sunt multe de făcut.


Cam atât pentru azi, mai vedem ce și cum next week.


Later edit - 05.05.2020

Am aflat că, de fapt, și ghidul în română e ilustrat, da' s-a produs o extorsiune a unui degajament și s-au încurcat niște link-uri. Îl găsești aici în toate variantele.

bottom of page