Sabina Gealatu
5 chestii de ținut în congelator
În ultimul an, am devenit mare fan congelator - în sensul că mi-am dat seama că pot să-l folosesc la mult mai multe chestii decât cum m-am obișnuit: carne, legume, fructe. Și m-am gândit că poate azi a venit momentul să-ți povestesc și ție.
1. Aluat Sunt un om comod și nu mă dau în vânt după timpul pe care trebuie să-l dedic pregătitului de aluaturi. Și așa am ajuns la un compromis - fac o dată, pentru mai multe copturi. De exemplu, am făcut un batch mare din aluatul pentru rulouri cu scorțișoară al Andreei - mult prea mare ca să pot să-l folosesc într-o singură zi. Am copt din el cât am copt, iar ce mi-a rămas am împărțit în 2 și-am băgat la congelator. Prima bucată am folosit-o cam vreo lună mai târziu (și am făcut un fel de chec cu ciocolată), iar p-a doua am transformat-o în niște rulouri cu dovleac (altă chestie pe care-o țin în congelator). Și ambele s-au comporatat excelent.

Am mai ținut în congelator și aluaturi de quiche, că n-am tot timpul chef să stau să frec unt cu făină (sau să spăl robotul după ce-o face el) și, tot așa, s-a comportat ex-ce-lent.
2. Aromatice și cozi și oase Bun, asta știu că sună cam ciudat, da' e life changing, mai ales dacă și tu ești genul de om care TREBUIE să-și facă stock în casă. Că nu știi niciodată când ai nevoie de-o carcasă de pui sau de niște cozi de pătrunjel sau de niște fire de cimbru. Pe scurt, când ai d-astea (mai ales în exces) și n-ai ce face cu ele imediat, bagă-le la congelator. Există o supă în viitorul tău care o să-ți mulțumească teribil de tare.
3. Fasole, năut - fierte deja Eu nu mă-ncurc cu jumătăți de măsură - dacă m-apuc să fierb năut (da, sunt genul ĂLA de om) sau fasole, fac o pungă-ntreagă. Tot dau drumul la aragaz, right? Da', pe de altă parte, se prea poate să nici nu vreau să mănânc hummus de 3 ori pe zi pentru o săptămână. Valabil și pentru fasole, pe care o IUBESC în orice fel de formă. Deci pun de-o parte ce-mi trebuie să folosesc și, ce-i prea mult, în caserole și direct în congelator. Iar data viitoare când am chef de-o fasole bătută cu tone de ceapă, nu-mi trebuie decât să scot fasolea gata fiartă și să-mi văd de treabă.

4. Stock deja făcut Da, okay, m-ai prins, îs un mare fanatic al stockului făcut în casă. D-aia când fac, fac mult. Și n-am nevoie de tot în momentul ăla și nici nu vreau să-mi umplu frigiderul de sticle cu stock. Așa că, după ce se răcește suficient, îl pun direct în forme de cuburi de gheață. Și asta-i toată povestea.
5. Mâncare deja făcută N-o să se preteze la orice mâncare, da' acum am în congelator vreo 2 porții de stufat (da, ăla de săptămâna trecută) și vreo 4-6 porții de sos pentru paste, vreo 3 porții de sarmale și juma de chec cu dovleac. Printre alte chestii. Și poți să salvezi așa cam orice fel de tocană, chiftele, sau mâncare cu sos. Am ținut și ciorbă la congelator și, în afară de cartof, care s-a făcut ciudaaaat rău la dezghețat, n-am avut nicio problemă.

În general, poți să congelezi mai multe lucruri decât pare la o primă privire (uite aici o listă mișto) și, mai important, poți să-ți folosești congelatorul ca să nu arunci mâncare. Serios, e cea mai bună variantă, mai ales dacă n-ai chef să mănânci același lucru pentru a cincea zi consecutivă.