top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

3 chestii să le mănânci de dimineață

E joi și nu miercuri, da' așa se întâmplă când TREBUIE să vezi episodul ăla din Altered Carbon la o oră indecentă și, evident, a doua zi, nu poți să te pornești corespunzător.


Da' ce face o pornire d-asta mai ușoară, cel puțin pentru mine, e un mic dejun care-mi amintește că viața poate să fie okay și după o noapte pierdută cu binging. Deci, dacă nu te-ai prins din titlu (dar îs convinsă că nu e cazul), azi vorbim despre chestii de mâncat de dimineață.


Cel mai constant lucru din viața mea e pâine de la micul dejun. Sau o altă formă de carbohidrați. Dar, în general, pâine. Serios, parcă-mi umple un gol din suflet (cel mai probabil rezultat direct al episodului pe care am adormit). Și mai mult de atât, e cel mai satisfăcător vessel pentru multe alte chestii bune. Deci ideea e că pornim de la principiul că orice sugeestie de mai jos e pe bază de pâine sau ceva din zona asta.


The egg

Am încercat și cu roșii, da' a fost messy rău.

Să fierbi un ou de dimineață cred că-i cea mai eficientă variantă să mănânci ceva înainte să pleci în fugă spre ce ai de făcut. It works like this:

  • fierbi și decojești un ou după metoda nepatentată (că nu-i a mea)

  • cât fierbe oul, tai 2 felii de pâine și, dacă vrei, ai și dorești, scoți la iveală niște frunze de spanac

 

pâine + frunze + ou

 

Asta e singura ordine acceptabilă. Sugerez să tai oul măcar în 4 (2 bucăți pe-o felie, 2 pe cealaltă), dar e viața ta și nu mă bag. Ce-o să zic, în schimb, e că ai garantat nevoie de sare și piper pe combinația asta. Eu când vreau să mă răsfăț, dau și-un praf de chilli, dar na, that's my thing.


The avocado

Și lipia e tot un fel pâine, nu?

Și doar am văzut Rotten pe Netflix, da' tot nu-mi mai văd viața fără avocado. Așa că ne aflăm în situația de față:

  • un avocado bine copt, zdrobit cu furculița, cu sare, piper și lămâie (nici nu fulgi de chilli n-ar fi rău)

  • ruccola

  • opțional, boabe de năut

 

pâine + avocado + ruccola (+ năut?)

 

E aproape stupid de ușor să faci o pastă de avocado. Da' îți zic cum ai putea s-o faci și mai repede: după ce-l tai și-l pui în bol, dă-i un praf de sare și lasă-l acolo să stea nițel, până îți tai pâinea sau scoți o farfurie. Sarea are această abilitate de a scoate apa din chestii și de a începe să le descompună, for a lack of a better world. Ce înseamnă asta e că o să-ți fie încă și mai ușor să-i arăți la avocado cine-i șeful.


The cheese

Mereu îmi iese brânza din pâine, da' e ca un fel de extra treat.

M-a întrebat odată Cătălina Penciu care-i micul dejun pe care l-aș lua cu mine pe o insulă pustie. Pentru că sunt cum sunt, n-am putut să dau doar un exemplu, dar am inclus, cu sfințenie, the grilled cheese:

  • niște brânză care se topește (găsești aici 8 variante)

  • 1 legumă

 

pâine + brânză + pâine

 

Clar, dacă ai toaster, te scoți cel mai repede. Dacă n-ai toaster, te scoți aproape la fel de repede cu o tigaie. În cazul în care mergi pe varianta cu tigaia, trebuie să ai doar un pic de grijă: există o șansă ca pâinea să se facă înainte să se topească brânza. Da' e ușor de rezolvat: direct în tigaia încinsă (da, acolo unde ți-e sandvișul) pui 1 LINGURIȚĂ de apă, apoi acoperi rapid cu un capac. Apa aia o să se facă rapid abur, iar pentru tine asta înseamnă 2 lucruri:

  • se topește brânza

  • nu se arde pâinea


Eu fără mic dejun nu prea pot să-mi trăiesc viața și, sincer, nici nu vreau. În cuvintele marelui Ron Swanson (Parks and Recreation): “Why does anybody in the world ever eat anything but breakfast food?”


Pe miercurea viitoare (sper)!

bottom of page