top of page
  • Poza scriitoruluiSabina Gealatu

1 zi de mâncare

M-a certat Corina că n-am mai pus nicio rețetă și chiar m-am simțit cu musca pe căciulă. Apoi am scrollat frumos prin tabul cu mâncarea mea și am văzut că are și dreptate.


Problema adevărată abia acilea-ncepe. Că mâncare am făcut slavă cerului (quarantine perks), da' ori au fost rețetele altora (cartofii cu mălai ai lui Prăji-s viață) ori îs chestii pe care încă nu le-am testat suficient ca să pot să le pun în scris și cantități (m-așteaptă un Stroganoff de ciuperci în frigider care-mi dă speranțe).


Dar după ce mi-am sondat Highlight-urile de pe Insta, carnețele și diversele notițe, am găsit trei chestii atât de simple că, dacă le pui împreună, îs grele cât o rețetă normală. Și, lucky me, acoperă o zi întreagă de mâncare.


Deci, without further ado, 1 zi de mâncare.


Micul dejun - Halloumi toast

Sau cum să mănânci brânză cu miere dar să te simți fancy.


Ingrediente:

  • 2 felii de halloumi, cam de 1cm grosime fiecare, aș zice eu, da' tu le tai cum vrei

  • 1 lingură de ulei de măsline

  • 1 felie de pâine ceva mai groasă, gen de 2cm, da' din nou, e doar o sugestie

  • 5-6 alune crude sau coapte, nu prea contează, doar sărate să nu fie

  • minim 1 linguriță de miere

  • oregano proaspăt - foarte opțional, dar încurajat


How to:

  • Tai feliile de halloumi și le pui la uscat într-un șervețel, ca să nu-ți sfârâie peste tot în bucătărie (că așa mai fac apa și uleiul încins când se întâlnesc).

  • Pui uleiul la încins.

  • Tai pâinea.

  • Când s-a încins uleiul (poți să pui coada de la o lingură de lemn în ulei, dacă sfârâie, ești bine), pune cu grijă brânza în tigaie. Da, sfârâie oricum. Da' gândește-te cam cu cât ar fi fost mai rău dacă nu o uscai un pic înainte.


 

Acum, foarte important: pentru ceva timp, o să pară că nu se întâmplă nimic cu brânza ta, doar o să iasă apa din ea și n-o să se coloreze deloc. DAR, după ce se termină cu evaporatul de apă, o să se coloreze FOARTE repede, deci keep an eye on it. Cam la fel și când o întorci. Ca referință, orice culoare din scala asta înseamnă că ți-ai cam făcut treaba.

 

  • Scoți brânza din tigaie, o acoperi cu ceva să nu se răcească, pui pâinea în tigaie. În funcție de cât de încinsă e tigaia, cât de toasted îți place pâinea și cât de groasă e felia, vorbim cam de 2-3 minute pe fiecare parte. Iar, keep an eye on it.

 

Opțional, dar recomandat: dacă alunele tale sunt crude, pune-le un pic în tigaie după ce ai terminat cu pâinea. 2-3 minute dacă le vrei doar mai calde, mai spre 5 dacă le vrei mai toasted. Agită-le mereu în tigaie, că se ard repede. Și zic după ce ai terminat cu pâinea pentru că, cel mai probabil, nu o să mai ai ulei în tigaie în punctul ăsta, which is ideal for nut roasting. Apoi toacă-le rapid cu un cuțit bine ascuțit, că altfel te tai.

 

Apoi pui totul pe obiectul de prezentare ales aka farfurie, bol, tocător, whatever it may be. Eu am mers pe ordinea pâine + brânză + alune + miere + oregano și a arătat așa:


Și a fost bun. Mă aventurez să zic chiar surprinzător, pentru că nu prea sunt deloc fan al micurilor dejun / mic dejunurilor (??) dulci, I take my sweets late at night, the most unhealthy way. Deci dacă mi-a plăcut, poate nici nu se califică-n categoria aia. Oricum, e bun.



Prânzul - Vinete coapte cu brânză

Sau cum să mai mănânci o dată brânză, dar altfel.


Ingrediente (pentru 2 porții)

  • 1 vânătă

  • 100 de grame de telemea

  • 7-8 linguri de suc de roșii

  • sare & piper

  • 1 linguriță de ulei de măsline - foarte opțional


How to:

  • Încingi cuptorul la 200 grade și-ți pregătești tava cu hârtie de copt.

  • Speli vânăta și o tai în jumărtate, pe lung.

  • Crestezi miezul în așa fel încât nu tai coaja de niciun fel: iei un cuțit mic, dar bine ascuțit, și începi să tai pe diagonală miezul vinetei, lăsând o margine de juma' de centimetru all around it. Apoi o iei de la capăt, pe cealaltă diagonală. Important e să termini cu niște romburi în miezul vinetei.

  • Repeat for the other half.

  • Acum e momentul când poți să dai cu juma de linguriță de ulei pe fiecare jumătate de vânătă, dar trebuie să-i dai cu sare și pieper. Apoi, frumos în tavă și-n cuptor, pentru 20-25 de minute sau până e moale miezul.

  • Când ai ajuns la acestă etapă crucială, scoți vânăta din cuptor și te înarmezi cu o furculiță. Ce faci cu furculița asta? Ei bine, să vezi și să nu crezi, pisezi nițel miezul de vânătă, care cum e moale și copt. Da, în vânătă. Să nu-l scobești sau ceva, că se duce tot farmecul.

  • Apoi dai cu 1-2 linguri de suc de roșii (sau deloc, dacă nu-ți place, dar de ce?), pui brânza peste (care poate să fie feliată sau crumbled, important e să fie acolo), apoi mai pui 1-2 linguri de suc de roșii, piper cât îți place și la loc în cuptor. 10-15 minute sau până prinde brânza aia o culoare, să se vadă c-a fost tratată termic.


Și pentru că mi-am propus să am mai multă salată în viața mea în ultima vreme, eu am mâncat-o cu:

  • o mână mare de ruccola

  • 4-5 roșii cherry tăiate pe jumate sau 2 roșii tăiate pe mai multe jumătăți

  • sare

  • a drizzle each of: sriracha, oțet balsamic, ulei de măsline



Dar, to be fair, asta e salata pe care o mănânc cu orice de vreo 2 săptămâni.



Cină - Salată cu andive

Și asta are brânză (see the pattern) dar, și mai important, am făcut o obsesie pentru andive.


Ingrediente:

  • 1 andivă

  • 1 bilă de mozzarella

  • 2 linguri de sfeclă fiartă și tocată, eventual amestecată cu hrean / ardei copți și ținuți în oțet cred că ar fi o altă variantă superbă - foarte opțional, dar foarte încurajat

  • juma de ceapă roșie / de apă / galbenă - nu contează, ceapă să fie

  • sare & piper

  • 1 lingură de ulei de măsline

  • sucul de la juma' de lămâie

  • pătrunjel - iar foarte opțional


How to:

  • Desfaci frumos frunzele, una câte una și le speli. Le pui în bol / pe farfurie / de unde inteționezi să le mănânci.

  • Scurgi și tai (sau rupi, pentru un vibe mai rustic) bila de mozzarella și o pui randomly printre frunzele de andivă

  • La fel și cu sfecla, pe care o împrăștii prin farfurie, dacă ai ales să te complici cu asta.

  • Dai o sare și-un piper.

  • Toci ceapa și-o pui într-un borcan, iar peste ea pui și uleiul, pui și lămâia (și pătrunjelul, should you choose to). Pui capacul pe borcan, agiți bine.


  • Desfaci borcanul și, cu o lingură, iei ce a rezultat și pui peste andivă & co.


Și dacă ai așa, vreun simț de aventură, renunți la furculiță și folosești fiecare frunză de andivă pe post de „barcă” pentru restul chestiilor.


Acum, câteva precizări de care poate n-ai nevoie, da' simt eu să le fac:

  • andive am găsit în Mega Image și Carrefour.

  • la Auchan au sfeclă deja fiartă, ambalată în vid. Sunt câte 3 sfecle mici / pachet și dacă ești iubitor de sfeclă, it's life.

  • varianta cu ardei copți & oțet e foarte teoretică. N-am încercat, că mi-a venit ideea acum, când am pus pe „hârtie”, dar sunt gen 85% sigură că merge.

  • sriracha merge înlocuită cu alt sos picant, dar se găsește la Mega. E cam 25 de lei sticla mare, dar ține ceva.

  • halloumi și oregano fresh am găsit la Metro (la prețuri mai decente).


Și nu uita, toate rețetele (car nu-s de baking), ale mele sau ale altora, trebuie tratate ca un ghid, nu ca un set de reguli. To each their own și nimeni nu poate să-ți zică ce și cum să mănânci.


Altfel, rămâne pe miercuri.

bottom of page